Ερώτηση στη Βουλή: Εκτός του θεσμού προσωπικού ιατρού τα παιδιά και οι έφηβοι

  • Iatropedia newsroom
ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση «με αφορμή τον αποκλεισμό από τον θεσμό του προσωπικού ιατρού των παιδιών και των εφήβων» κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας, 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτου Ζαμπάρα.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι με τον νόμο 4486/2017 του ΣΥΡΙΖΑ εισήχθη ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού για ενήλικες και για παιδιά. Συγκεκριμένα, ορίστηκαν γενικοί ιατροί/παθολόγοι για τον ενήλικο πληθυσμό (με αναλογία 1 γιατρός ανά 2.250 ενήλικες) και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό (με αναλογία 1 παιδίατρος ανά 1.500 παιδιά). Στο διάστημα αυτό, μεγάλο μέρος του παιδιατρικού πληθυσμού εγγράφηκε και εξυπηρετείται σε οικογενειακούς ιατρούς- παιδιάτρους οι οποίοι ανέλαβαν τη διαχείριση τακτικών περιστατικών (παρακολούθηση ανάπτυξης νεογνών, παιδιών και εφήβων, εμβολιασμοί, συμβουλευτική για μητρικό θηλασμό-διατροφή, ΑΔΥΜ (Ατομικά Δελτία Υγείας Μαθητών), λοιπές βεβαιώσεις υγείας κτλ) καθώς και τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών, αποσυμφορώντας τα ΤΕΠ των νοσοκομείων.

Αναφέρουν ότι «με το άρθρο 36 του νόμου 4931/2022 εισήχθη τον Μάιο του 2022 ο θεσμός του προσωπικού ιατρού (αντί για οικογενειακού), όπου εκτός των παθολόγων- γενικών ιατρών εντάχθηκαν σταδιακά και άλλες παθολογικές ειδικότητες με εφαρμογή σε μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού» και επισημαίνουν:

«Στον συγκεκριμένο νόμο προβλέπεται, κατόπιν σχετικής υπουργικής απόφασης, η επέκταση του θεσμού του προσωπικού ιατρού στους παιδίατρους και παρά τις συνεχόμενες σχετικές εξαγγελίες από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που προέβλεπε επέκταση του θεσμού στον παιδιατρικό πληθυσμό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει ακόμη! Μάλιστα, εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχουν παγώσει οι εγγραφές του ανήλικου πληθυσμού κάτω των 16 ετών σε οικογενειακό/προσωπικό παιδίατρο».

Ως εκ τούτου, προσθέτουν, «οι παλαιότεροι παιδίατροι των ΚΥ/ΤΟΜΥ δέχονται και εξετάζουν εγγεγραμμένο και σε μεγάλο βαθμό μη εγγεγραμμένο πληθυσμό, ενώ όσοι προσελήφθησαν το τελευταίο χρόνο δεν έχουν καν εγγραφές, κάτι που έρχεται σε αντίφαση με τον εξαρχής ρόλο του οικογενειακού παιδιάτρου (παρακολούθηση – εξυπηρέτηση εγγεγραμμένου πληθυσμού)».

«Με τον τρόπο, όμως, αυτό δεν είναι δυνατόν να υπάρχει συνεπές και οργανωμένο σύστημα παρακολούθησης των παιδιών και των εφήβων» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ερωτούν τον υπουργό Υγείας:

«Εάν έως ότου να επανέλθει ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού θα προχωρήσει άμεσα στην επέκταση του θεσμού του προσωπικού ιατρού και στον πληθυσμό κάτω των 16 ετών και θα ενταχθούν και οι παιδίατροι στο θεσμό του προσωπικού ιατρού και εάν θα προχωρήσει άμεσα σε πρόσληψη μόνιμων παιδιάτρων στις πρωτοβάθμιες δομές καλύπτοντας τα τεράστια κενά που υπάρχουν;».