Ερώτηση ΝΔ στη Βουλή: Επιστροφή Clawback από τους πραγματικούς παρόχους του ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ερώτηση
Όπως επισημαίνουν οι τομεάρχες Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας σε Ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή, οι εισαγωγικές εταιρίες που είναι μη πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, υφίστανται δυσμενή μεταχείριση σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας και της αναλογίας. Και υποχρεούνται ως μη όφειλαν, να αποδίδουν clawback...

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της Ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Το άρθρο 34 του Ν.4447/2016 ορίζει ότι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα έχει κάθε χρόνο «κλειστό» προϋπολογισμό για τη δαπάνη αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τους ασφαλισμένους του και ότι κάθε υπέρβαση της δαπάνης αυτής πέραν του προϋπολογισμού θα του επιστρέφεται.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το ClawBack το επιβαρύνονται μόνο οι εταιρίες εισαγωγής και όχι οι πάροχοι που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και που τα διαθέτουν στους ασφαλισμένους τους, προσθέτοντας στην τιμή το δικό τους κέρδος όπως φαρμακεία, εταιρίες κατοίκων νοσηλείας και ιατρικά καταστήματα.

Με τον τρόπο αυτόν οι εταιρίες που δεν είναι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να πληρώσουν τεράστια ποσά, επιβαρυνόμενες για τα κέρδη άλλων, οι οποίοι τιμολογούν τον ΕΟΠΠΥ σε τιμές λιανικής. Ουσιαστικά με την ρύθμιση αυτή καθιστά απρόσφορη την εισαγωγή και κυκλοφορία των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που εισάγονται στην Ελλάδα από εταιρίες μη παρόχους του ΕΟΠΥΥ.

Ισότητα

Επομένως στη περίπτωση αυτή οι εισαγωγικές εταιρίες – μη πάροχοι του ΕΟΠΥΥ υφίστανται δυσμενή μεταχείριση σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας και της αναλογίας.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

1. Θα τροποποιήσετε το παραπάνω άρθρο ώστε το clawback να επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ από αυτούς τους οποίους αφορά, δηλαδή τους πραγματικούς υπόχρεους επιστροφής του;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν