Ερώτηση ΝΔ: Για ποιο λόγο ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει προβεί στην αποπληρωμή των οφειλομένων νοσηλίων για 2016 -2017;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρουν στην Ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή από τον τομέα υγείας της ΝΔ, "σε δεινή κατάσταση οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για άτομα με νοητική υστέρηση, λόγω οφειλών 2 ετών του ΕΟΠΥΥ".

Διαβάστε το κείμενο της Ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Επανέρχομαι για μια ακόμη φορά ( αρ.πρ. 4108/21.3.16) με αφορμή την χαρακτηριστική περίπτωση του Συλλόγου Γονέων για την υποστηριζόμενη διαβίωση ατόμων με νοητική υστέρηση « Το Πέταγμα», στο μείζον θέμα που έχει προκύψει με τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Όπως θα γνωρίζετε εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ την περίοδο 2010-2013 με στόχο την αποφυγή της περιθωριοποίησης και της ιδρυματοποίησης των Ατόμων με Νοητική Υστέρηση.

Η Πολιτεία τότε από την πλευρά της δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει τη λειτουργία και να στηρίξει οικονομικά τις ΣΥΔ που ιδρύθηκαν με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε με το ειδικό νοσήλιο- τροφείο, το οποίο θα καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ. Παρόλα αυτά ενώ ο ΕΟΠΥΥ έχει υπογράψει σύμβαση με τους φορείς που λειτουργούν ως ΣΥΔ δεν έχει αποδώσει τα οφειλόμενα νοσήλια 2 χρόνια τώρα!

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και θα είναι τραγικό τα άτομα με νοητική υστέρηση που διαβούν σε αυτές τις δομές τόσα χρόνια, να βρεθούν στο δρόμο ως αποτέλεσμα πλήρους ματαίωσης της πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας που έχει γίνει. Η πολιτεία οφείλει και θα έπρεπε να είναι δίπλα σ’ αυτή την ευπαθή ομάδα και να εξασφαλίζει το αναφαίρετο δικαίωμα τους για ανεξάρτητη διαβίωση και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

1.Για ποιο λόγο ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει προβεί στην αποπληρωμή των οφειλομένων νοσηλίων τα έτη 2016 και 2017;

2.Πότε σκοπεύετε να αποπληρώσετε τα οφειλόμενα σας προς τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και να δώσετε λύση συνολικά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν;

3. Τι προτίθεστε να πράξετε στην συγκεκριμένη δομή του «Συλλόγου Γονέων για την υποστηριζόμενη διαβίωση ατόμων με νοητική υστέρηση « Το Πέταγμα»;

ΟI ΕΡΩΤΩΝTΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ