Ερώτηση ΝΔ: Διακοπή χρηματοδότησης για εξετάσεις HIV/AIDS

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στη διακοπή της χρηματοδότησης για την εξέταση του ιικού φορτίου ώστε να παρακολουθείται η πορεία της νόσου του HIV/AIDS αλλά και της εξέτασης της γονοτυπικής αντοχής αναφέρονται με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας και ο τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου.

Το υπουργείο Υγείας, μετά από συνάντηση με οργανώσεις οροθετικών, έκανε πριν λίγους μήνες αποδεκτή την εκ νέου συνταγογράφηση, είχε μάλιστα δεσμευτεί να ισχύσει το μέτρο το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους. Η δε διοίκηση του ΕΟΠΠΥ συμφώνησε η συνταγογράφηση να γίνεται μέσω ειδικού κωδικού για λόγους αποφυγής του κοινωνικού στίγματος μετά από σχετικό αίτημα οροθετικών οργανώσεων.

Εν τούτοις, η επιλογή αυτή, συνεχίζει να μην υπάρχει για τους ασθενείς με HIV/AIDS. Επίσης, τα πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν για πρώτη φορά από το 2014 αύξηση των νέων διαγνώσεων της λοίμωξης HIV/AIDS στην κατηγορία κυρίως των ομόφυλων ανδρών ηλικίας 50 – 64 ετών που έρχονται σε σεξουαλική επαφή αλλά και αυτών που έχουν κάνει χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία συνταγογράφησης της εξέτασης του ιικού φορτίου μέσω ειδικού κωδικού, για ποιους λόγους έχει διακοπεί η χρηματοδότηση της εξέτασης γονοτυπικής αντοχής καθώς και για ποιους λόγους αυξήθηκαν τα κρούσματα του HIV/AIDS το Α’ δεκάμηνο του 2018 στις ηλικίες 50-64 ετών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο και καταγγελίες εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας, εδώ και τρία χρόνια έχει διακοπεί η χρηματοδότηση για την εξέταση ιικού φορτίου, η οποία πρέπει να γίνεται δύο φορές το χρόνο σε κάθε ασθενή, ώστε να παρακολουθείται η πορεία της νόσου του HIV/AIDS. Η διακοπή αυτή έχει ως συνέπεια οι δημόσιες μονάδες λοιμώξεων να αδυνατούν να κάνουν την εξέταση. Η μέτρηση του ιικού φορτίου κοστίζει 100 ευρώ και μπορεί να συνταγογραφηθεί, όπως και όλες οι εξετάσεις, με το όνομα και τα στοιχεία του ασθενή. Το Υπουργείο Υγείας, μετά από συνάντηση με οργανώσεις οροθετικών, έκανε πριν λίγους μήνες αποδεκτή την εκ νέου συνταγογράφηση, είχε μάλιστα δεσμευτεί να ισχύσει το μέτρο το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους. Η δε διοίκηση του ΕΟΠΠΥ συμφώνησε η συνταγογράφηση να γίνεται μέσω ειδικού κωδικού για λόγους αποφυγής του κοινωνικού στίγματος μετά από σχετικό αίτημα οροθετικών οργανώσεων. Εν τούτοις, η επιλογή αυτή, συνεχίζει να μην υπάρχει για τους ασθενείς με HIV/AIDS.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με την εξέταση της γονοτυπικής αντοχής, που ανιχνεύει την αντοχή του ιού στα φάρμακα. Η σχετική χρηματοδότηση έχει επίσης διακοπεί και οι γιατροί αναγκάζονται να δίνουν θεραπεία στα τυφλά.

Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, καταγράφεται για πρώτη φορά από το 2014, αύξηση των νέων διαγνώσεων της λοίμωξης HIV/AIDS στην κατηγορία κυρίως των ομόφυλων ανδρών ηλικίας 50 – 64 ετών που έρχονται σε σεξουαλική επαφή αλλά και αυτών που έχουν κάνει χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Για ποιους λόγους, ενώ και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει συμφωνήσει να υπάρξει συνταγογράφηση της εξέτασης του ιικού φορτίου μέσω ειδικού κωδικού, δεν έχει προχωρήσει από το Υπουργείο Υγείας η σχετική διαδικασία;

2.      Για ποιους λόγους έχει διακοπεί η χρηματοδότηση της εξέτασης της γονοτυπικής αντοχής; Είναι στην πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να την επαναφέρει ώστε να μην χρειάζεται οι ιατροί να χορηγούν θεραπεία χωρίς να γνωρίζουν την αντοχή κάθε οργανισμού στα φάρμακα κατά του HIV/AIDS;

3.      Σε ποιους λόγους οφείλεται η εμφάνιση της αύξησης των κρουσμάτων του HIV/AIDS το Α’ δεκάμηνο του 2018 στις ηλικίες 50-64 ετών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας                                         Αχαΐας

Βασίλης Οικονόμου                                      Επικρατείας