Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: Προβλήματα λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Θριάσιο
Οι ελλείψεις "χτύπησαν κόκκινο" στο Θριάσιο με αποτέλεσμα το Σωματείο Εργαζομένων να αποστείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας, τη διοίκηση της αρμόδιας ΥΠΕ και το διοικητή του νοσοκομείου. Ειδικά η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού μαστίζεται από έντονη υποστελέχωση.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή των εργαζομένων προς τον υπουργό Υγείας:

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου προκαλεί η μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Συγκεκριμένα, αν και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία Μονάδων Τεχνητού Νεφρού προβλέπουν την παρουσία ενός νοσηλευτή ανά κάθε τρία έως τέσσερα λειτουργούντα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των αιμοκαθαιρόμενων, σήμερα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, με δεκατρία μηχανήματα αιμοκάθαρσης, εργάζονται μόνο οκτώ μόνιμες νοσηλεύτριες (η μία λείπει λόγω εγκυμοσύνης) και τρεις μόνιμοι και ένας επικουρικός γιατρός, ενώ οι τακτικές και έκτακτες συνεδρίες αιμοκάθαρσης έχουν αυξηθεί κατά 14% σε σχέση με το 2017 και κατά 67% σε σχέση με το 2016

Αποτέλεσμα είναι, εκτός από τις περικοπές κανονικών αδειών και ημερών ανάπαυσης των εργαζομένων, να υπάρχουν βάρδιες όπου μόνο δύο νοσηλεύτριες έχουν τη νοσηλευτική ευθύνη για δεκατρείς αιμοκαθαιρόμενους.

Ελλείψεις και σε άλλα τμήματα

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, αφού με βάση τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό του νοσοκομείου είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Στην ιατρική υπηρεσία συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών ενώ συχνά γιατροί αναγκάζονται να κάνουν περισσότερες εφημερίες από το ανώτερο προβλεπόμενο όριο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μοναδικού (επικουρικού) παιδοψυχιάτρου, με περισσότερες από 2000 τακτικές επισκέψεις ετησίως (χώρια τα επείγοντα περιστατικά) που απολύεται στις 31 Δεκεμβρίου και δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου. Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, οι κενές οργανικές θέσεις έχουν καταργηθεί και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με πρακτικάριους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων που συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αντί για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια. Στόχος τους είναι να διευκολύνουν να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της υγείας.

Ζητάμε από τους αρμόδιους υπουργούς και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► Να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες

► Να ενισχυθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και συνολικά το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις

► πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                               Ο Γραμματέας

Βαρδαβάκης Μανώλης              Ιωαννίδης Παναγιώτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν