Εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: «Εγκύκλιος Γκάγκα για την κάλυψη κενών θέσεων στις εφημερίες, θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς»

  • Γιάννα Σουλάκη
τραύματος
Εγκύκλιος που υπογράφει η αν. υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και αντιμετωπίζει την κάλυψη των κενών θέσεων εφημερευόντων γιατρών, οδηγεί στον κίνδυνο τους ασθενείς και γυρίζει πολλά χρόνια πίσω τα νοσοκομεία, επισημαίνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Είναι γνωστό πως οι ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων, ειδικά στα περιεφερειακά νοσοκομεία της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας -πρόβλημα που έχει διογκωθεί το τελευταίο διάστημα- έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η αν. υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με εγκύκλιό της στις 28/4, επιτρέπει όταν στο Νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει γιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας, η κάλυψη των εφημεριών να γίνεται από γιατρό άλλης ειδικότητας του ίδιου τομέα.

«Οι ελλείψεις γιατρών όπως και νοσηλευτών λύνεται με αυξήσεις μισθών, χορήγηση υπηρεσιακών κινήτρων, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, συνδρομή της τοπικής αυτοδιοικης στη χορήγηση κινήτρων ( εξασφάλιση στέγης, διατροφής), όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Αντί αυτών επιμένουν στο Υπουργείο Υγείας να παρακολουθούν ως θεατές τις παραιτήσεις γιατρών τη μία μετά την άλλη, να κάνουν προκηρύξεις γιατρών που ξέρουν ότι θα βγουν άγονες, να καλούν ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι και υψηλότερες αμοιβές από τους γιατρούς του ΕΣΥ και να μην ανταποκρίνονται», σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δίνει τη δυνατότητα όταν δεν υπάρχει καρδιολόγος ή παθολόγος η θέση του να καλύπτεται από γαστρεντερολόγο ή παιδίατρο, η θέση του ογκολόγου να καλύπτεται από νεφρολόγο κ.ο.κ. Στον χειρουργικό τομέα, επίσης, όταν δεν υπάρχει ορθοπεδικός ή χειρουργός μπορεί το νοσοκομείο να καλύπτεται από ΩΡΛ ή από οποιοδήποτε άλλη ειδικότητα του χειρουργικού τομέα. Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει σε εφημερία ετοιμότητας (on call) διαθέσιμος ειδικευμένος γιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος Τομέα.

«Με την εγκύκλιο της κας. Γκάγκα στις 28/4/2023 γυρίζουν πίσω ολαταχώς τα νοσοκομεία και το το ΕΣΥ. Βέβαια η εγκύκλιος προβλέπει ότι θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι. Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε έως τώρα. Απορούμε πως εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. 

Δείτε την εγκύκλιο: