«Εργαστήριο τσέπης» παρέχει ταχεία διάγνωση φυματίωσης

  • Iatropedia
Ένα νέο τεστ για την διάγνωση φυματίωσης που ανέπτυξαν Καναδοί ερευνητές δίνει αποτελέσματα σε ώρες αντί για ημέρες ή εβδομάδες.

Ο απαιτούμενος εξοπλισμός για την διενέργεια του τεστ δεν ξεπερνά το μέγεθος ενός σκληρού δίσκου υπολογιστή όμως το τεστ της GeneXpert ανιχνεύει το DNAτων βακτηρίων που προκαλούν την νόσο στο δείγμα πτυέλων με επιτυχία που φθάνει το 85% και μάλιστα σε ώρες αντί για μέρες ή εβδομάδες που απαιτούσε η συνήθης μικροβιολογική καλλιέργεια.

Το ποσοστό επιτυχίας δεν είναι «μαγικό» όμως σε απομακρυσμένες περιοχές η έγκαιρη διάγνωση της νόσου σημαίνει ταχύτερη έναρξη θεραπευτικής αγωγής και περιορισμό της εξάπλωσης της φυματίωσης στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Το τεστ δοκιμάστηκε στο Νούναβουτ, την πιο βόρεια περιοχή του Καναδά, όπου το ποσοστό φυματίωσης είναι 50 φορές υψηλότερο του μέσου εθνικού όρου. Πέρισυ είχαν σημειωθεί 84 κρούσματα ενώ μέχρι στιγμής φέτος έχουν αναφερθεί 13 περιπτώσεις. Πριν δέκα χρόνια, έπρεπε να περάσουν έως και τέσσερεις εβδομάδες αναμονής για να έλθουν τα αποτελέσματα από την Οττάβα πριν ξεκινήσει η θεραπεία του πάσχοντος, αυξάνοντας εν τω μεταξύ την αγωνία αρχών και ασθενών για το ενδεχόμενο μόλυνσης και άλλων.

Με την παλαιά μέθοδο ανίχνευσης της νόσου, τα ύποπτα για φυματίωση άτομα δίνουν δείγμα πτυέλων προκειμένου να ανιχνευτεί η ύπαρξη του Mycobacterium tuberculosis. Όμως η καλλιέργεια απαιτεί χρόνο καθώς το βακτήριο της νόσου αναπτύσσεται πολύ αργά. Παρά το νέο τεστ, ειδικοί εκτιμούν ότι ο έλεγχος του υπόλοιπου 15% των υπόπτων για την νόσο δειγμάτων θα συνεχίσει να βασίζεται στην παραδοσιακή μικροβιολογική καλλιέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φυματίωση: από τη διάγνωση στη θεραπεία!