Εργαλείο AI σκανάρει το πρόσωπο για να προβλέψει τη βιολογική ηλικία και την επιβίωση από καρκίνο

  • Iatropedia newsroom
Εργαλείο AI σκανάρει το πρόσωπο για να προβλέψει τη βιολογική ηλικία και την επιβίωση από καρκίνο
Μια απλή selfie θα μπορούσε να κρύβει ενδείξεις για τη βιολογική ηλικία κάποιου - ακόμα και για το πόσο θα ζήσει.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Mass General Brigham, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI), έναν αλγόριθμο βαθιάς μάθησης, που ονομάζεται FaceAge.

Χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία του προσώπου κάποιου, το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης παράγει προβλέψεις για τη βιολογική ηλικία του υποκειμένου, η οποία είναι ο ρυθμός με τον οποίο γερνάει σε αντίθεση με τη χρονολογική του ηλικία.

Το FaceAge προβλέπει επίσης τα αποτελέσματα της επιβίωσης για άτομα με καρκίνο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας MGB.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύτηκε πάνω σε 58.851 φωτογραφίες «υποτιθέμενων υγιών ατόμων από δημόσια σύνολα δεδομένων», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για να δοκιμάσουν την ακρίβεια του εργαλείου, οι ερευνητές το χρησιμοποίησαν για να αναλύσουν φωτογραφίες 6.196 καρκινοπαθών που είχαν ληφθεί πριν από την ακτινοθεραπεία.

Στα άτομα με καρκίνο, το εργαλείο έδωσε υψηλότερη βιολογική ηλικία που ήταν περίπου πέντε χρόνια πάνω από τη χρονολογική τους ηλικία.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την ικανότητα του εργαλείου να προβλέπει το προσδόκιμο ζωής 100 ατόμων που λαμβάνουν παρηγορητική φροντίδα με βάση τις φωτογραφίες τους και στη συνέχεια το συνέκριναν με τις προβλέψεις 10 κλινικών ιατρών. Το FaceAge βρέθηκε να είναι πιο ακριβές από τις προβλέψεις των κλινικών γιατρών.

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Digital Health.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να υπολογίσουμε κατ’ εκτίμηση τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου από εικόνες προσώπου και η μελέτη μας δείχνει ότι οι πληροφορίες αυτές μπορούν να έχουν κλινικό νόημα», δήλωσε ο Hugo Aerts, διευθυντής του προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική (AIM) στο Mass General Brigham, στην ανακοίνωση.

«Η εργασία αυτή αποδεικνύει ότι μια φωτογραφία όπως μια απλή selfie περιέχει σημαντικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση για τη λήψη κλινικών αποφάσεων και τα σχέδια φροντίδας για τους ασθενείς και τους κλινικούς γιατρούς», συνέχισε.

Το πόσο μεγάλος φαίνεται κάποιος σε σύγκριση με τη χρονολογική του ηλικία έχει πραγματικά σημασία – τα άτομα με FaceAges που είναι νεότερα από τη χρονολογική τους ηλικία τα καταφέρνουν σημαντικά καλύτερα μετά τη θεραπεία του καρκίνου.

Ο στόχος είναι το εργαλείο να βοηθήσει στην εξάλειψη κάθε προκατάληψης που μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις ενός γιατρού για τη φροντίδα με βάση την αντίληψη της εμφάνισης και της ηλικίας ενός ασθενούς.

«Ενώ το FaceAge μπορεί να ξεπεράσει τους κλινικούς γιατρούς σε ορισμένες προβλέψεις επιβίωσης, θα πρέπει να ενισχύει την ανθρώπινη κρίση, όχι να την παρακάμπτει», ανέφεραν οι ερευνητές

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού το εργαλείο αυτό μπορέσει να κυκλοφορήσει για κλινική χρήση.

Οι μελλοντικές μελέτες θα περιλαμβάνουν διαφορετικά νοσοκομεία και καρκινοπαθείς σε διάφορα στάδια της νόσου, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι ερευνητές θα αξιολογήσουν επίσης την ικανότητα του FaceAge να προβλέπει ασθένειες, τη γενική κατάσταση της υγείας και τη διάρκεια ζωής.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευαγγελισμός: Στην αποστολή εξωδίκων για την κατάσταση που επικρατεί στο προσωρινό ΤΕΠ προχωρά η ΕΙΝΑΠ

Ποινικές διώξεις για τους 40 θανάτους στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου στην πανδημία – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πεκάν: Ο ξηρός καρπός που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης