Έρευνα-ΣΟΚ: Δείτε ποια φρούτα συνδέονται με το μελάνωμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από δύο επιμέρους μακροχρόνιες μελέτες επάνω σε άνδρες και γυναίκες, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Warren Alpert στο πανεπιστήμιο Brown βρήκαν μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης εσπεριδοειδών και της ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος του δέρματος.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology, ο επικεφαλής της, δρ Abrar Qureshi, επισημαίνει ότι η εν λόγω μελέτη βασίζεται σε δευτερεύουσα ανάλυση και ότι δεν πρέπει να βγαίνουν οριστικά συμπεράσματα, προτού τα ευρήματα επαληθευτούν από μεγάλες, πρωτογενείς έρευνες.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης, πάντως, έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 63.000 γυναικών και 41.000 ανδρών από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και το 2010. Κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, ενώ οι ίδιοι είχαν την υποχρέωση να αναφέρουν από μόνοι τους αν είχαν κάποια σοβαρή πάθηση, όπως η διάγνωση του μελανώματος, στοιχεία τα οποία επιβεβαιώθηκαν με αντιπαραβολή με τα αντίστοιχα ιατρικά αρχεία.

Διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν εσπεριδοειδή λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα, όσοι έτρωγαν εσπεριδοειδή δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 10% αυξημένο κίνδυνο μελανώματος.

Αυτός ο κίνδυνος εκτοξεύτηκε στο 36% για τους ανθρώπους που έτρωγαν τέτοιου είδους φρούτα πάνω από 1,5 φορές την ημέρα, κατά μέσο όρο. Από όλα τα εσπεριδοειδή, το γκρέιπφρουτ ήταν εκείνο που φάνηκε να έχει την ισχυρότερη συσχέτιση με το κακοκήθες μελάνωμα.

http://www.ibnlive.com/