Έρευνα εντόπισε επικίνδυνες τοξικές ουσίες σε τσιρότα

  • Iatropedia newsroom
τσιρότο, χέρι
Από την εξέταση 40 τύπων επιθεμάτων διαπιστώθηκε ότι 26 προϊόντα, ή το 65%, περιέχουν ανησυχητικά επίπεδα τοξικών ουσίων PFAS

Ανησυχητικά επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών PFAS σε δημοφιλή επιθέματα (τσιρότα) που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά εντόπισε νέα έρευνα, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων.

Από την εξέταση 40 τύπων επιθεμάτων εταιρειών όπως οι Band-Aid, Curad, Walmart και CVS διαπιστώθηκε ότι 26 προϊόντα, ή το 65%, περιέχουν ανησυχητικά επίπεδα ενός δείκτη για τις ουσίες PFAS. Οι χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στα αυτοκόλλητα πτερύγια και στα απορροφητικά επιθέματα που έρχονται σε επαφή με την πληγή.

Τα ευρήματα είναι ένα «καμπανάκι» για τις εταιρείες που κυκλοφορούν προϊόντα που περιέχουν τις συγκεκριμένες χημικές ουσίες, ανέφερε, σύμφωνα με την Guardian, η Linda Birnbaum, πρώην ανώτερη αξιωματούχος της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος που ανέλυσε τα ευρήματα των τεστ.

«Το υλικό αυτό μπορεί να εισέλθει κατευθείαν στο σώμα από τον επίδεσμο και δεν έχει νόημα να το χρησιμοποιούν οι εταιρείες αυτές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με έρευνες, τα PFAS μπορούν να απορροφηθούν εύκολα από το δέρμα, γεγονός που, σύμφωνα με την Birnbaum, κάνει τη χρήση των επιθεμάτων ακόμη πιο ανησυχητική, δεδομένου ότι έρχονται σε επαφή με πληγές.

Τι είναι τα PFAS

Τα PFAS, ή υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, είναι μια κατηγορία περίπου 15.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά για την κατασκευή προϊόντων ανθεκτικών στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα.

Ονομάζονται «forever chemicals» («παντοτινά χημικά) επειδή δεν διασπώνται φυσικά και έχουν συνδεθεί με καρκίνο, ηπατικά προβλήματα, προβλήματα στον θυρεοειδή, γενετικές ανωμαλίες, νεφρικές παθήσεις, μειωμένη ανοσία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι περισσότερες εταιρείες δεν ενημερώνουν τους καταναλωτές για την παρουσία PFAS στα προϊόντα, ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στις ΗΠΑ οι κατασκευαστές μπορούν να ισχυρίζονται ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν είναι εμπορικό μυστικό. Ωστόσο, ανεξάρτητοι έλεγχοι αποδεικνύουν, όλο και περισσότερο, πόσο ευρεία είναι η χρήση των PFAS, ειδικά σε προϊόντα ατομικής φροντίδας, όπως το οδοντικό νήμα ή το χαρτί υγείας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Guardian, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει κάνει ελάχιστα για να περιορίσει τη χρήση τους και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα όρια για το επιτρεπτό επίπεδο στα προϊόντα ατομικής φροντίδας.

Τα PFAS χρησιμοποιούνται πολύ σε κόλλες, επειδή ως χημικές ουσίες βοηθούν στη σταθερότητα της επικόλλησης, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την παρουσία τους στα τσιρότα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φάρμακο δημιουργεί ελπίδες για την αντιμετώπιση εξαιρετικά επιθετικής μορφής καρκίνου

Oatzempic: Το νέο trend στο TikTok για αδυνάτισμα – Τι λένε οι ειδικοί

H πρόωρη εμμηνόπαυση σε συνδυασμό με καρδιαγγειακά προβλήματα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας