‘Ερευνα All.Can: 9 στους 10 ασθενείς με καρκίνο βιώνουν μεγάλες οικονομικές απώλειες

  • Γιάννα Σουλάκη
All.Can
Οι οικονομικές και άλλες επιπτώσεις στη ζωή των καρκινοπαθών, αλλά και η διαχείριση τους από το σύστημα Υγείας αποτυπώθηκε στη μεγάλη πανελλαδική έρευνα All.Can, που υλοποιήθηκε με την επιμέλεια της IQVIA.

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά με τη συμμετοχή 640 ασθενών και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της νέας πανευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρμας All.Can, που έχει σκοπό να αποτελέσει μια αφορμή διαλόγου στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσεων και προτάσεων για τα προβλήματα των καρκινοπαθών. Η ανάπτυξη της ελληνικής Πλατφόρμας All.Can, όπως είπαν οι συμμετέχοντες που την παρουσίασαν, θα αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας της χώρας μας. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με τη συνεργασία πολλών επιστημονικών εταιρειών και φορέων.

Τι αποκάλυψε η μελέτη

Η μελέτη All.Can, η οποία θα αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να αποτελέσει οδηγό για βελτίωση των υφιστάμενων πολιτικών, αποκάλυψε ότι:

  • ο καρκίνος μετά τη διάγνωση επιβαρύνει εξαιρετικά τους ασθενείς σε ποσοστό 89%, ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει μια μείωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών της τάξεως του 20-30%.
  • το 58% των ασθενών δήλωσε ότι τα περισσότερα έξοδα αφορούσαν τη μετακίνηση του
  • Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στην επαγγελματική ζωή των πασχόντων, καθώς ο 1 στους 4 (26%) δήλωσε ότι η ασθένεια τον οδήγησε να χάσει τη δουλειά του. Το ποσοστό αυτών που βρίσκονται ακόμη σε θεραπεία και δεν μπορούν να εργαστούν ανεβαίνει στο 38%.
  • κατά μέσο όρο απαιτούνται 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό και μέχρι να διαγνωστεί ο καρκίνος, ενώ ο μέσος χρόνος διάγνωσης για την περίπτωση των μεταστάσεων είναι 2-3 μήνες
  • μόνο 1 στους 10 ασθενείς διαγνώστηκε μέσω προληπτικών εξετάσεων
  • πάνω από 1 στις 2 διαγνώσεις έγινε συμπτωματικά, στο πλαίσιο τυχαίου ελέγχου για άλλη ασθένεια
  • οι 2 στους 10 ασθενείς διαγνώστηκαν πολύ αργά όταν είχαν ήδη μεταστάσεις
  • οι 2 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν είχαν σωστή διάγνωση από την αρχή, ενώ περισσότεροι από 6 στους 10 χρειάστηκαν πάνω από 3 μήνες για να λάβουν σωστή διάγνωση.
  • 1 στους 2 ασθενείς, δεν είχε καμμια πληροφόρηση για τον καρκίνο από υποστηρικτικές ομάδες ασθενών
  • σχεδόν οι 6 στους 10 δήλωσαν ότι είχαν αρκετή πληροφόρηση, οι 4 στους 10 μέσω της οικογένειας και οι 4 στους 10 μέσω του διαδικτύου.

Τι σχολίασαν οι επιστήμονες και οι συμμετέχοντες στη μελέτη All.Can

“Ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων”, χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), κ. Κ. Αποστολίδου, την πρωτοβουλία της ελληνικής πλατφόρμας της IQVIA, καθώς, όπως είπε ο κατακερματισμός της ογκολογικής περίθαλψης κοστίζει χρήματα, χρόνο και ενέργεια, ενώ έχει σημαντικές επιβαρυντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ασθενών, αλλά και των οικογενειών τους.

Στις ανεπάρκειες του συστήματος Υγείας, στην ογκολογική περίθαλψη αναφέρθηκε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και εκπρόσωπος του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Αθ. Βοζίκης, ο οποίος τόνισε ότι οι αναποτελεσματικές υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς βάζουν τους θέτουν σε κίνδυνο. Επίσης, είπε ότι οι κυβερνήσεις δεν φαίνονται πρόθυμες να πληρώσουν για την καινοτομία, με αποτέλεσμα, οι επόμενες γενιές να μην έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν από αυτήν.

Στην ανάγκη διασύνδεσης του κέντρου με την περιφέρεια ώστε οι ασθενείς να έχουν καλύτερη και αποδοτικότερη περίθαλψη, αναφέρθηκε ο κ. Ν. Τσουκαλάς, μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας. Χρειάζεται ολιστική διαχείριση των ασθενών, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ το “Μητρώο Κλινικών Ερευνών” στην Ελλάδα θα εξυπηρετούσε στην κατεύθυνση του να αποδειχθεί ποιες θεραπείες είναι πράγματι αποτελεσματικές για τους ασθενείς

Στην ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ψυχολογική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Οικονομικών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γ.Υφαντόπουλος, ο οποίος είπε ότι μέσω της All.Can με την οποία συνεργάζεται μπορεί πραγματικά να διασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.]

Οι επιστημονικές εταιρείες και φορείς που συνεργάζονται με την ΕΛΛΟΚ είναι οι: Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, Ελληνική  Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδας-Τομέας Ογκολογίας , το Εργαστήριο Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του ΜΒΑ – Υγεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ομάδα Νέων Ογκολόγων της ΕΟΠΕ.