Έρχονται πρωτόκολλα και για τις ρευματολογικές παθήσεις! Τι ετοιμάζει ο Άδωνις

  • Iatropedia
Με συγκεκριμένες επιστημονικές οδηγίες θα χορηγούνται σύντομα τα φάρμακα και για τις ρευματολογικές παθήσεις καθώς ετοιμάζονται με ευθύνη της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) τα σχετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Το επόμενο διάστημα η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία του δημοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πρόκειται να ανεβάσει στην πλατφόρμα της τα «Ρευματολογικά Θεραπευτικά Πρωτόκολλα» δηλαδή τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να μπορεί ένας γιατρός να συνταγογραφήσει βιολογικούς παράγοντες αλλά και άλλα τροποποιητικά φάρμακα σε ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, Αξονική Σπονδυλαρθριτίδα, Ψωριασική Αρθρίτιδα και Ουρική Αρθρίτιδα.

Τα ρευματολογικά θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν συνταχθεί με ευθύνη της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) δηλαδή της επιστημονικής εταιρείας των Ελλήνων Ρευματολόγων.

Στόχος είναι η εφαρμογή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση να είναι εύχρηστη και γρήγορη και να αποφευχθούν δυσλειτουργίες του συστήματος, όπως εκείνες που παρατηρήθηκαν όταν ανέβηκαν τα αντίστοιχα πρωτόκολλα της Οστεοπόρωσης και της Δυσλιπιδαιμίας.

Με την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων επιδιώκεται:

1. Η ορθή ιατρική πρακτική της χορήγησης των φαρμάκων αυτών στους ασθενείς που τα χρειάζονται και για όσο καιρό είναι απαραίτητα.

2. Ο στοχευμένος έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω των αυτοπεριορισμών που επιβάλλονται τη στιγμή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

3. Η δυνατότητα άμεσου ελέγχου της συνταγογράφησης από την πολιτεία με παράλληλη κατάργηση των αναποτελεσματικών και γραφειοκρατικών μηχανισμών σημερινού ελέγχου (επιτροπές ΕΟΠΥΥ, γνωματεύσεις κλπ) που ταλαιπωρούν χιλιάδες ασθενείς, ιατρούς και υπαλλήλους.

4. Η δημιουργία ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων – σε συνδυασμό με την παράλληλη ανάπτυξη Μητρώου Ασθενών – με σκοπό τη συγκέντρωση επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και στατιστικών για τη χάραξη και ανάπτυξη πολιτικών της υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσους γιατρούς θα βρίσκουμε δωρεάν σε ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ!

Νέο success story: Ποιος πετάει 60 εκατ. ευρώ από τον τομέα της Υγείας το 2014;

Και γδαρμένοι και…απλήρωτοι! Γιατί κάποιοι γιατροί του ΠΕΔΥ δεν παίρνουν μισθό;

Ξεκινά η αξιολόγηση για τους γιατρούς του πρώην ΕΟΠΥΥ! Τα κριτήρια και οι βαθμολογίες