Έρχονται νέες τιμές σε όλα τα φάρμακα! Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

  • Iatropedia
Με νέες τιμές θα προμηθεύονται οι ασθενείς από το Σεπτέμβριο τα φάρμακά τους. Πότε θα βγει η νέα λίστα

Έως το τέλος της εβδομάδας εκτιμάται από το υπουργείο υγείας ότι θα δημοσιευτεί το νέο δελτίο τιμών για τα φάρμακα.

Όπως προβλέπεται το νέο δελτίο τιμών θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Αυγούστου για τις Φαρμακοβιομηχανίες, από τις 25 Αυγούστου για τις φαρμακαποθήκες και από τις 15 Σεπτεμβρίου για τους ασθενείς.

Τι θα κερδίσει ο Βορίδης

Με την ανακοστολόγηση των φαρμάκων ο Μάκης Βορίδης ευελπιστεί να εξοικονομήσει περί τα 50 εκατ. ευρώ ώστε μαζί με τα άλλα μέτρα που προωθεί όπως το μεγαλύτερο ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων να μειώσει κοντά στα 150 εκατ. ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη.

Μια δαπάνη που είχε ξεφύγει κοντά στα 170εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 και εκτιμάται ότι μπορεί έως το τέλος του χρόνου η υπέρβαση να έχει φθάσει στα 250 εκατ. ευρώ.

Και προκειμένου οι φαρμακευτικές εταιρείες να μην πληρώσουν μεγάλη επιστροφή (clawback) ο Μάκης Βορίδης επιχειρεί άρον άρον να λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση κονδυλίων. Κονδύλια που προέρχονται με αποφάσεις εξπρές και χωρίς ιδιαίτερη μελέτη καθώς προκαλούν σύγχυση σε ασθενείς και γιατρούς.

Χαρακτηριστικές οι νέες συμμετοχές στην αγορά φαρμάκων για τους ασθενείς αλλά και η περίπτωση του νέου πλαφόν συνταγογράφησης που υποχρεώνει τον ιατρικό κόσμο να χορηγεί φάρμακα συγκεκριμένου ποσού σε κάθε ασθενή ανάλογα με την ειδικότητα.

Οι αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει προ πολλού αλλά μέχρι να γίνουν οι όποιες αλλαγές και εξαιρέσεις φαίνεται πως ο κ.Βορίδης θα έχει ήδη κερδίσει το ποσό που επιδιώκει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το μεγάλο φαγοπότι της ψυχιατρικής! Ενοίκια 23.000 ευρώ όπως…Λονδίνο!

Όταν οι Έλληνες πληρώνουν τη …νύφη του μνημονίου! Φαρμάκι τα φάρμακα στην κρίση

Παγκόσμια ανησυχία για τον ιό Έμπολα! Δείτε όλα τα συμπτώματα

Τι θα γίνει με τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών! Τα σχέδια Βορίδη