Έρχονται νέα καινοτόμα φάρμακα και φθηνότερα γενόσημα. Οι εντολές Άδωνι και οι φαρμακευτικές

  • Iatropedia
Λίγα λίγα και εφόσον οι φαρμακευτικές εταιρείες τηρούν τις δεσμεύσεις τους θα τιμολογεί τα νέα καινοτόμα φάρμακα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, φάρμακα που έχουν ανάγκη κυρίως οι βαριά πάσχοντες.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με πιέσεις προς τη φαρμακοβιομηχανία ώστε να τηρεί τις δεσμεύσεις της για εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων επιχειρεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη. Γι αυτό και διαμήνυσε προς τις φαρμακευτικές εταιρίες ότι θα απελευθερώνει και θα τιμολογεί νέα καινοτόμα φάρμακα με βάση τη συμπεριφορά τους.

“Όσο η αγορά τηρεί τις δεσμεύσεις της τόσο θα απελευθερώνεται η λίστα των καινοτόμων φαρμάκων” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση τόσο με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) όσο και με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ταυτόχρονα.

Πάντως ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα τιμολογήσει όλα τα γενόσημα που βρίσκονται στη λίστα αναμονής (σ.σ.: περίπου 2 χρόνια) έως το τέλος του μήνα αλλά με μια επιπλέον έκπτωση 5%.

Στο μεταξύ έως τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί και ο κατάλογος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) που θα μπορούν οι φαρμακοποιοί που διατηρούν φαρμακείο, να πωλούν και μέσα από ιστοσελίδες. Δικαίωμα ηλεκτρονικής πώλησης θα έχουν μόνο όσοι έχουν άδεια φαρμακείου και όχι όσοι διαθέτουν πτυχίο φαρμακευτικής όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φύγε εσύ έλα εσύ! Λίστες με μετακινήσεις προσωπικού στα χέρια Άδωνι. Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι

ΕΟΠΥΥ όλα σε… ένα! Που και πως θα γίνονται οι εξετάσεις πριν το νοσοκομείο

Με ελεύθερες τιμές φάρμακα στα σούπερ μάρκετ;

Φάρμακα ελεύθερα στο διαδίκτυο δια χειρός φαρμακοποιών! Η απόφαση Άδωνι και οι αντιδράσεις