Έρχονται νέα φάρμακα στην αγορά! Η τιμολόγηση το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις

  • Iatropedia
Νέα αναστάτωση στο χώρο του φαρμάκου καθώς το νέο δελτίο τιμών που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες προκαλεί τριγμούς στην αγορά. Ειδικότερα στη δικαιοσύνη απειλούν ότι θα προσφύγουν τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) διαμαρτυρόμενα για αδιαφάνεια στην τιμολόγηση φαρμάκων που αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδος. Νέος πόλεμος για τις τιμές

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Νέος πόλεμος αυτή τη φορά ενδεχομένως πολύ πιο σκληρός, αναμένεται με αφορμή το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδώσει εντός της εβδομάδας το υπουργείο Υγείας. Σήμερα η επιτροπή τιμών στον ΕΟΦ θα επαναλάβει τη συνεδρίαση της καθώς χθες δεν κατέληξε σε πλήρη συμπεράσματα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα δώσει τιμές μόνο σε 500 από τα 1200 γενόσημα φάρμακα που περιμένουν τιμολόγηση εδώ και περίπου 2,5 χρόνια και σε κανένα καινούριο πρωτότυπο και καινοτόμο.

Γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση εταιρειών μελών του ΣΦΕΕ .

Μάλιστα ο ΣΦΕΕ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για αδιαφάνεια και επιλεκτική τιμολόγηση φαρμάκων και κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι ουσιαστικά λειτουργεί υπέρ κάποιων εταιρειών και σε βάρος άλλων. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση: » ο ΣΦΕΕ είναι κάθετα αντίθετος µε τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί για την επιλεκτική τιµολόγηση µέρους µόνον των νέων φαρµάκων (τα οποία εκκρεµούν εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια), η οποία άλλωστε δεν στηρίζεται σε καµία νοµοθετική βάση.

Η επιλεκτική τιµολόγηση κάποιων µόνο νέων φαρµάκων είναι παράνοµη και καταχρηστική και δεν έχει καµία νοµοθετική βάση. Αντιθέτως, δηµιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα για συγκεκριµένες εταιρείες, των οποίων τα προϊόντα θα τιµολογηθούν και µε τον τρόπο αυτό ευνοεί την αδιαφάνεια και δηµιουργεί στρέβλωση στην αγορά καταπατώντας την αρχή της ίσης µεταχείρισης. «

Ο ΣΦΕΕ υπογραμμίζει πως αν δεν τηρηθεί η νομοθεσία στη διαδικασία της τιμολόγησης θα προσφύγει στη δικαιοσύνη διαφορετικά όπως λέει: «οι φαρµακευτικές εταιρείες επιφυλάσσονται να διεκδικήσουν µε κάθε νόµιµο τρόπο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ζηµίας την οποία θα υποστούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατροί: Σκάνδαλο οι σπατάλες του ΕΟΠΥΥ! Που πάνε εκατ. ευρώ των ασφαλισμένων. Αναλυτικά ο προϋπολογισμός

Έρχονται οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία! Πότε ανακοινώνονται τα ονόματα

Big Brother και για τα φάρμακα! Γιατί η Ε.Ε. θα παρακολουθεί κάποια σκευάσματα;

Οι καρδιοπάθειες χτυπάνε και τις γυναίκες. Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου

Έχετε τάσεις λιποθυμίας; Τι πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή;