Έρχονται μπλόκα και μηνύσεις των ιδιωτικών κλινικών κατά ΕΟΠΥΥ!

  • Iatropedia
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ πνίγουν πια τις ιδιωτικές κλινικές υποστηρίζουν τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) γι αυτό και ετοιμάζουν μηνύσεις αλλά και επισχέσεις κατά του μεγαλύτερου ταμείου Υγείας της χώρας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τις επόμενες εβδομάδες οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πιθανώς και να μην μπορούν να νοσηλεύονται δωρεάν στον ιδιωτικό τομέα καθώς οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επισχέσεις κατά του οργανισμού αλλά και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Αιτία τα υπέρογκα χρέη του Οργανισμού προς τις επιχειρήσεις που μετρούν ακόμη και από το 2011.

Είναι ενδεικτικό ότι οι κλινικές περιμένουν ακόμη να εισπράξουν κοντά στα 535 εκατ. ευρώ που αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το 2011.

Εκτός αυτού βέβαια ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καταβάλει τις υποχρεώσεις του ούτε για το 2012 ενώ για το 2013 κατέβαλε ελάχιστα. Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν να αντιμετωπίσουν και το κούρεμα δεδομένου ότι η κυβέρνηση τους επιβάλει αυτόματη επιστροφή χρημάτων μέσω του συστήματος claw back γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ιδιωτική αγορά περίθαλψης.

Για το λόγο αυτό ο ΣΕΚ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επισχέσεις αλλά και να καταθέσει μηνύσεις ώστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της.

Πάντως πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ του παρελθόντος θα …εξανεμιστούν καθώς η κυβέρνηση δε σκοπεύει να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια ώστε να μην ξεφύγουν τα έξοδα και από την άλλη υπάρχει και δυσκολία στην εκκαθάριση των λογαριασμών. Σε μια τέτοια περίπτωση το ζήτημα δε θα αφορά μόνο τις ιδιωτικές κλινικές αλλά για όλους τους παρόχους όπως γιατρούς, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακοποιούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλάζουν όλα στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στον νέο ΕΟΠΥΥ! Τι προτείνει η ειδική επιτροπή στον Άδωνι

Πόλεμος για τον νέο ΕΟΠΥΥ! Οι γιατροί, ένα συνέδριο στην Καλαμάτα και οι «ύποπτες συναντήσεις»

Νέες τιμές ορίσθηκαν στα φάρμακα! Ποιοι χάνουν ποιοι κερδίζουν

Νέος γιατρός του μνημονίου το …ίντερνετ! Στην αυτοδιάγνωση οι Έλληνες λόγω φτώχιας