Έρχονται μέτρα σοκ στην υγεία μετά τις εκλογές! Τι θα χάσουμε

  • Iatropedia
Ότι περικοπές είδαμε μέχρι σήμερα σε φάρμακα και παροχές υγείας, φαίνεται ότι δεν είναι τίποτε σε σχέση με αυτά που έρχονται μετά την 6η Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος διαμηνύει στη νέα κυβέρνηση που θα έρθει, τι μέτρα θα πρέπει να λάβει έως το καλοκαίρι προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας στους δανειστές μας.

Ειδικότερα έρχεται ψαλίδι σε μισθούς γιατρών, σε ειδικά κοινωνικά επιδόματα και φυσικά σε φάρμακα προκειμένου να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Σε ότι αφορά στους μισθούς του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων που έχουν ήδη υποστεί τεράστιο κούρεμα, θα μειωθούν περαιτέρω κατά 12%, μείωση που θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Τα νοσοκομεία αναμένεται να υποστούν και αυτά κούρεμα και κυρίως σε ότι αφορά τις προμήθειες και τα υλικά που θα αγοράζουν. Άλλωστε οι εφημερίες που θα μπορούσαν να είναι στόχος του κουρέματος δε σηκώνουν άλλο ψαλίδι καθώς τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη μειωθεί με αποτέλεσμα να περισσότερα νοσοκομεία να μην μπορούν καλά καλά να λειτουργήσουν.

Και τα υλικά όμως είναι ήδη μειωμένα γι αυτό και πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα μειώνουν τα χειρουργεία τους ενώ και τα αναλώσιμα είναι είδος προς εξαφάνιση.

Τα φάρμακα αναμένεται επίσης να υποστούν νέο τσεκούρι παρότι σήμερα οριακά βγαίνουν οι ασθενείς πληρώνοντας φυσικά περισσότερα από την τσέπη τους. Πηγές αναφέρουν ότι θα αυξηθεί η συμμετοχή σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων ώστε κατά τις επιταγές της τρόικας να πλησιάσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης όπου πληρώνουν πολλοί περισσότερα. Με διαφορετικούς μισθούς φυσικά…

Στο πλαίσιο αυτό η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα τεθεί υπό αυστηρή παρακολούθηση ώστε αν οι μηνιαίες δαπάνες αυξηθούν να πέφτει αμέσως κούρεμα.

Παράλληλα αλώβητοι δε φαίνεται να μένουν και όσοι λαμβάνουν ειδικά προνοιακά επιδόματα τα οποία αναμένεται να ενοποιηθούν (και να μειωθούν φυσικά) σε ένα επίδομα, το οποίο θα χορηγείται σε όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ανεξάρτητα από τα μέγεθος του προβλήματος υγείας.