Έρχονται και άλλες μειώσεις τιμών φαρμάκων

  • Iatropedia
Μετά τις τεράστιες εκπτώσεις που επετεύχθησαν μέσω του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη προμήθεια φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία για τα νοσοκομεία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκέφτεται να μειώσει κι άλλο τις τιμές των σκευασμάτων στη θετική λίστα.

Σε περαιτέρω «κούρεμα» των τιμών των φαρμάκων αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο Ανδρέας Λοβέρδος καθώς οι τιμές που επετεύχθησαν μέσω του ηλεκτρονικού διαγωνισμού ξεπέρασαν τη μείωση του 94% σε σύγκριση με τις τιμές στη θετική λίστα φαρμάκων. Γι αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να προσαρμόσει περαιτέρω τον τιμοκατάλογο των φαρμάκων που έχουν ενταχθεί στη θετική λίστα (φάρμακα που αποζημιώνονται από τα Ταμεία).

Στόχος φυσικά να εξοικονομηθούν πόροι και να μειωθεί όσο το δυνατόν η φαρμακευτική δαπάνη για να τηρήσουμε τις …οδηγίες της τρόικας.

Πάντως μετά τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που πλέον βάζουν στα νοσοκομεία τα αντίγραφα φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία, τίθεται πλέον θέμα και ποιότητας των σκευασμάτων καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των ουσιών αυτών δεδομένου ότι δεν έχουν ελεγχθεί για την απορροφητικότητά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας θέτει ευθέως το θέμα ποιότητας.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει: «Ασφαλώς νιώθουμε ικανοποίηση όταν μειώνονται οι τιμές φαρμάκων. Όμως είμαστε επιφυλακτικοί και δεν συμμεριζόμαστε καθόλου τους έξαλλους πανηγυρισμούς του κ. Λοβέρδου. Διότι εκτός από την τιμή είναι και η ποιότητα των φαρμάκων και επ΄ αυτού δεν ακούσαμε να λέγεται τίποτα. Εμάς πρωτίστως μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των ασθενών μας. Το κόστος έρχεται δεύτερο όταν μιλάμε για ανθρώπινη υγεία».