Έρχεται ο νέος βηματοδότης χωρίς μπαταρία και καλώδια!

  • Iatropedia
Ένας νέος βηματοδότης χωρίς μπαταρία, ο οποίος βασίζεται στο μηχανισμό ενός αυτόματου ρολογιού χειρός και αντλεί ενέργεια από τους χτύπους της ίδιας της καρδιάς παρουσιάστηκε, κλέβοντας την παράσταση, στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη και έχει θέμα την «Καινοτομία στην Καρδιολογία».

Δημιουργός του νέου βηματοδότη είναι ο Ελβετός Adrian Zurbuchen, ο οποίος κάνει το διδακτορικό του στην ομάδα Cardiovascular Engineering Group στο πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Ο βηματοδότης βασίστηκε σε μία ιδέα, που παρουσίασε πριν από τέσσερα χρόνια, ο καθηγητής Rolf Vogel από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Το πρωτότυπο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εργαστήριο και στις καρδιές πειραματόζωων. Ο νέος βηματοδότης δείχνει να ξεπερνά τα δύο βασικά μειονεκτήματα των σημερινών βηματοδοτών:

Πρώτον, δεν έχει ανάγκη να εισαχθούν ηλεκτρόδια στον καρδιακό μυ, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τον ασθενή – έστω και ελάχιστους- και δεύτερον, δεν χρειάζεται αντικατάσταση η μπαταρία!

«Η περίπτωση αυτή είναι ένα μικρό μόνο δείγμα για το πώς η καινοτομία μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές και οικονομικά συμφέρουσες λύσεις στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Καινοτομία δεν σημαίνει μόνο νέες ιατρικές συσκευές ή φάρμακα, αλλά έχουμε ανάγκη νέων ιδεών στην εκπαίδευση και στην καθημερινή κλινική πράξη», δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Πάνος Βάρδας.

Μάλιστα ο Έλληνας καθηγητής ανακοίνωσε μία πρωτοβουλία του, που αφορά στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Καρδιολογίας (European Heart Academy) με έδρα τις Βρυξέλλες.

Σε συνεργασία με το London School of Economics και τον επίσης Έλληνα Καθηγητή κ. Ηλία Μόσιαλο, η Ακαδημία θα προσφέρει ένας διετές πρόγραμμα σπουδών σε επίπεδο Master με επίκεντρο τα οικονομικά της υγείας και τη διαχείριση των καρδιαγγειακών νόσων.

Παράλληλα, ο κ. Βάρδας βράβευσε τρεις επιστήμονες με το χρυσό μετάλλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την προσφορά τους: το Sir Rory Collins, το Petr Widimsky και τον Alain Carpentier. Όπως είπε, «οι ανακαλύψεις τους έχουν πράγματι αλλάξει τον τρόπο, που ασκείται η καρδιολογία».

Το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη, φιλοξενώντας κάθε χρόνο πάνω από 30.000 επαγγελματίες υγείας απ’ όλο τον κόσμο. Οι εργασίες του ξεκίνησαν το Σάββατο και ολοκληρώνονται την Τετάρτη.

Σημαντικές ανακοινώσεις

Κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ξεχώρισαν τέσσερις μελέτες που αφορούν:

νέο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Το κρασί προστατεύει μόνο όσους ασκούνται.

Το τσάι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου.

Νέος δείκτης προβλέπει ποιοι ασθενείς χρειάζονται εμφυτεύσιμο απινιδωτή.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι ένα νέο φάρμακο προσφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τις υπάρχουσες θεραπείες.

Μάλιστα, για ηθικούς λόγους, οι δοκιμές σταμάτησαν ώστε οι ασθενείς που ελάμβαναν τις παραδοσιακές θεραπείες να λάβουν τη νέα. Δεν είναι τυχαίο, που στις ΗΠΑ, ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την ένταξη του φαρμάκου σε διαδικασία ταχείας έγκρισης (fast track).

Η παρασκευάστρια εταιρεία, η ελβετική Novartis, έχει κάνει γνωστό ότι θα καταθέσει αίτηση στις ΗΠΑ στα τέλη του 2014 και στην Ε.Ε. στις αρχές του 2015.

Νέος δείκτης προβλέπει ποιοι ασθενείς χρειάζονται εμφυτεύσιμο απινιδωτή.

Το Σάββατο, δημοσιεύτηκαν μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, οι νέες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της Υπερτροφικής Μυοκαρδιοπάθειας. Πρόκειται για μία κληρονομική καρδιοπάθεια που είναι η πρώτη αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ειδικά σε νέους και αθλητές.

Οι νέες οδηγίες λοιπόν περιέχουν για πρώτη φορά έναν νέο δείκτη, που μπορεί και προβλέπει τον κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου για κάθε ασθενή.

Έτσι, η χρήση του μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αναγνωρίζουν ποιοι ασθενείς τους κινδυνεύουν περισσότερο και να διακρίνουν ποιοι έχουν ανάγκη εμφυτεύσιμου απινιδιωτή.

Το κρασί προστατεύει μόνο όσους ασκούνται.

Από τη δεκαετία του ’90 έχουν υπάρξει δεδομένα ότι το κρασί προστατεύει την καρδιά. Έχει φανεί ότι αυξάνει την καλή χοληστερόλη. Όμως, μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε μία μακράς διάρκειας μελέτη για τις επιπτώσεις του κρασιού στην αθηροσκλήρυνση.

Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης μακρόχρονης και τυχαιοποιημένης μελέτης, η οποία ανέδειξε πώς πράγματι το κρασί είναι ωφέλιμο για την καρδιά, αλλά μόνο για εκείνους που ασκούνται. Για τους υπόλοιπους, δεν είχε καμία θετική επίδραση!

Το τσάι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου.

Μία άλλη έρευνα έδειξε ότι το τσάι είναι καλύτερο από τον καφέ και μπορεί να μειώσει έως και κατά 24% το θάνατο από μη καρδιαγγειακά αίτια. Βέβαια, όπως έδειξε η μελέτη, αυτό δεν σημαίνει ότι το τσάι είναι πιο «υγιεινό» από τον καφέ.

Άτομα που προτιμούν το τσάι τείνουν να έχουν πιο ισορροπημένη διατροφή και να ασκούνται, ενώ άτομα που πίνουν κυρίως καφέ συνήθως καπνίζουν και το κάπνισμα είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους για την υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως το παιδί δεν βλέπει καλά; Μάθετε τι φταίει!

Γυμναστική και εγκυμοσύνη: Τα “Όχι” και τα “Ναι”

Botox ή υαλουρονικό οξύ; Τι να επιλέξω;

Δείτε πως συλλέγουν σπέρμα στα νοσοκομεία της Κίνας! Βίντεο