Έρχεται νέο χαράτσι στα φάρμακα! Πόσο θα πληρώνουν οι ασθενείς

  • Iatropedia
Ποδαρικό με αυξήσεις στα φάρμακα κάνει ο Σεπτέμβριος. Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα κληθούν να βάλουν από αυτό το μήνα οι ασθενείς για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για αυτούς φάρμακα. Πόσο θα πληρώνουν οι ασθενείς

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας μετά και τις πιέσεις που δέχεται από την τρόικα λαμβάνει μέτρα για την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές επί των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Παράλληλα φέρεται αποφασισμένο να δώσει κίνητρα για τη διεύρυνση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων από τους ασθενείς.

Έτσι μελετάται το ενδεχόμενο οι ασθενείς να παίρνουν χωρίς συμμετοχή τα γενόσημα( αντίγραφα) φάρμακα ενώ όσοι επιλέγουν σκευάσματα που δεν διαθέτουν γενόσημο θα επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου με το κόστος αγοράς.

Στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το μήνα, για όσες δραστικές ουσίες φαρμάκων δεν υπάρχουν γενόσημα φάρμακα, δεν θα αλλάξει ο τρόπος αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή ο ασφαλιστικός φορέας κι ο ασφαλισμένος θα μοιράζονται τη διαφορά μεταξύ λιανικής και τιμής αναφοράς.

Ακριβότερα, όμως, αναμένεται να αγοράζουν οι ασθενείς και τα λεγόμενα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αφού η τρόικα πιέζει για απελευθέρωση της τιμής τους.

Την ίδια στιγμή αυξημένες είναι ιδιωτικές συμμετοχές των ασθενών, που έχουν ξεπεράσει την τυπική συμμετοχή του 0%, 10% και 25%, με το πλαφόν της ασφαλιστικής τιμής.

Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να επανέλθει η συνεισφορά του ασφαλισμένου στο μισό –πέραν της συμμετοχής και το άλλο μισό να επιβαρύνει τις εταιρίες, με τη μορφή rebate.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι αναφέρουν οι ίδιες πηγές από το υπουργείο υγείας να μην υπάρχει γενόσημο.

νέες τιμές

Το νέο Δελτίο Τιμών των φαρμάκων ισχύει ήδη για τις φαρμακοαποθήκες ενώ για τα ιδιωτικά φαρμακεία θα αλλάξουν από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εκτιμά ότι από την ανατιμολόγηση όλων των σκευασμάτων (8.903), αναμένεται εξοικονόμηση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ (και ειδικότερα 20 εκατ. ευρώ για το τελευταίο 4μηνο του 2014) ενώ συνολικά από όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις για το φάρμακο (πλαφόν, clawback, rebate), αναμένεται εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτόν τον ΕΟΠΥΥ ποιος θα τον πάρει! Η δυσαρέσκεια Βορίδη και οι μνηστήρες του φορέα

Νέο τρικ στην Υγεία: “Βαφτίζουν” προμήθειες τις τετράμηνες προσλήψεις!

Στο… πόδι οι εργαζόμενοι για την Α.Ε Βορίδη στο ΕΣΥ! Γιατί αντιδρούν

Καυτό φθινόπωρο στην Υγεία λόγω αξιολόγησης! Τι ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι