Έρχεται νέα θεραπεία για την πνευμονική ίνωση!

  • Iatropedia
Νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες στην αντιμετώπιση της πνευμονικής ίνωσης δίνει η κυκλοφορία στην χώρα μας της πρώτης και μοναδική θεραπεία που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για αυτή τη μη αναστρέψιμη και τελικά θανατηφόρα ασθένεια.

Η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία Pharmathen προχώρησε σε μία ακόμη στρατηγική συνεργασία με μια αμερικανική εταιρεία, την InterMune Inc., για την κυκλοφορία «ορφανού» φαρμάκου, που αντιμετωπίζει την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση (ΙΠΙ) στην ελληνική αγορά.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Pharmathen κ. Βασίλειος Κάτσος, με την ευκαιρία αυτής της πολύ σημαντικής συμφωνίας: «Η εμπιστοσύνη που μας έδειξε η InterMune είναι τιμή για εμάς. Και συνέχισε: ''Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας δέσμευσης να διαφοροποιούμαστε διαρκώς παρέχοντας καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές στους Έλληνες ασθενείς, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που εμπλουτίσαμε το χαρτοφυλάκιό μας με μια τόσο σημαντική θεραπεία.

Ως επακόλουθο της συνεργασίας αυτής, η Pharmathen έχει εδραιώσει τη θέση της στον τομέα των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και έχει επίσης εισέλθει στον τομέα των σπάνιων νόσων. Παραμένοντας πάντα πιστοί στις αξίες μας, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε κορυφαία καινοτόμα προϊόντα, έτσι ώστε να καλύψουμε τις θεραπευτικές ανάγκες με υψηλής ποιότητας θεραπείες».

Να σημειωθεί εδώ ότι η διαθεσιμότητα της πιρφενιδόνης στην Ελλάδα αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς είναι η πρώτη και μοναδική εγκεκριμένη θεραπεία στην Ευρώπη για την ήπια έως μέτρια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, δίνοντας ελπίδα σε έναν σημαντικό αριθμό ασθενών στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί εδώ ότι η συνεργασία με την InterMune ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, ενώ βελτιώνει ακόμη περισσότερο τις θεραπευτικές επιλογές της Pharmathen στον τομέα των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

τι είναι η πνευμονική ίνωση

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι μια μακροχρόνια νόσος κατά την οποία αναπτύσσεται βαθμιαία στους πνεύμονες ένας σκληρός ινώδης ιστός, προκαλώντας επίμονο βήχα, συχνές μολύνσεις και σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή.

Η ασθένεια είναι σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει σημαντική αναπνευστική ανεπάρκεια και σταδιακά να οδηγήσει σε θάνατο. Πρόκειται για μία σπάνια πάθηση που εκτιμάται ότι επηρεάζει από 14 έως 43 ανθρώπους ανά 100.000 στο γενικό πληθυσμό.

Η νέα θεραπεία

Η πιρφενιδόνη είναι ένας αντι-ινωτικός παράγοντας για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης σε ενήλικες. Αναστέλλει τη σύνθεση της πρωτεΐνης TGF-β και της κυτοκίνης TNF-α, η οποία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην ενεργοποίηση φλεγμονών.

Η ευεργετική επίδραση της πιρφενιδόνης σε περιπτώσεις πολλαπλών ινώσεων στους πνεύμονες έχει αποδειχθεί από μια σειρά σημαντικών κλινικών μελετών, χάρη στις οποίες η InterMune έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας για την πιρφενιδόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2011) και τον Καναδά (2012) ενώ βρίσκεται επί του παρόντος σε ταχεία διαδικασία ελέγχου από την FDA των ΗΠΑ.

Η φαρμακευτική ουσία διατίθεται από το 2008 στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα από το 2012. Η πιρφενιδόνη έχει επίσης εγκριθεί για τη θεραπεία της ΙΠΙ στην Κίνα, την Ινδία, την Αργεντινή και το Μεξικό με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ζαλίζομαι όταν σηκώνομαι;

Πως να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα μιας και έξω!

Μήπως το Φθινόπωρο φέρνει αλλεργία στο παιδί;

Ποιες είναι οι φανατικές του σεξ…μιας νύχτας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν