Έρχεται κι άλλο «κούρεμα» στα φάρμακα

  • Iatropedia
Και σε νέα περιστολή δαπανών στα φάρμακα αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προκειμένου να μειώσει το κόστος στο ΕΣΥ.

Λίγο η τρόικα που διαμαρτύρεται ότι δεν κόπηκαν αρκετά τα φάρμακα, λίγο οι δαπάνες που ανεβαίνουν αντί να κατεβαίνουν, στο μικροσκόπιο του υπουργού Υγείας μπαίνουν και πάλι τα φάρμακα καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος προγραμματίζει νέες μειώσεις της φαρμακευτικής δαπάνης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αγγίξει εκ νέου το κέρδος της φαρμακοβιομηχανίας μέσω πιθανής νέας μείωσης τιμών δεδομένου ότι μια τέτοια ενέργεια δε θα έβλαπτε και το κοινωνικό του προφίλ.

Στο πλαίσιο αυτό θα προωθήσει με μεγαλύτερη ένταση τα αντίγραφα- γενόσημα φάρμακα μειώνοντας όμως ταυτόχρονα την τιμή τους καθώς θεωρεί ότι σε άλλες χώρες διατίθενται πολύ πιο φθηνά. Αποτέλεσμα βέβαια θα είναι να έρθει σε νέα σύγκρουση με τους έλληνες φαρμακοβιομηχάνους που παράγουν κυρίως τα αντίγραφα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να ρίξει βάρος και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση βάζοντας ακόμη και πλαφόν στον αριθμό των φαρμάκων που θα μπορεί να παίρνει ο κάθε ασθενής. Άλλωστε και οι τρόικα επιμένει πως θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η φαρμακευτική δαπάνη ώστε το 2012 το κόστος να είναι κατά 1 με 2 δις μικρότερο σε σχέση με το 2011.

Κάτι βέβαια που θα πλήξει στο τέλος και πάλι τους έλληνες ασθενείς που θα κληθούν είτε να πληρώνουν από την τσέπη τους όσα φάρμακα δε θα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, είτε θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη συμμετοχή για την αγορά τους.

Πάντως όλα δείχνουν πως το εγχείρημα Λοβέρδου με τις

ηλεκτρονικές δημοπρασίες φαρμάκων όπου προμηθεύτηκε φάρμακα ακόμη και κατά 95% φθηνότερα, δεν ευδοκιμεί καθώς τα σκευάσματα δεν έχουν σταλεί ακόμη στα νοσοκομεία.

Τώρα αν μπορούσαν να πωληθούν φάρμακα ποιότητας κατά 95% φθηνότερα, είναι μάλλον αλλού παππά Ευαγγέλιο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

φαρμακοβιομηχανίες σε…αναμονή

μειώνονται ξανά οι τιμές των φαρμάκων κατά 7%

οι φαρμακοποιοί θα αλλάζουν και τις συνταγές των γιατρών