Έρχεται εορταστικό σαφάρι ελέγχων για το κάπνισμα! Επείγουσα εγκύκλιος

  • Iatropedia
Επανέρχεται ελέω… κρίσης όπως φαίνεται ο αντικαπνιστικός νόμος καθώς με επείγουσα εγκύκλιό της η υφυπουργός Ζέτα Μακρή ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας να εντατικοποιήσουν άμεσα τους ελέγχους αλλά και να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Το υπουργείο Υγείας με την επείγουσα εγκύκλιό του ζητά την «Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», έλεγχοι που αφορούν καταρχάς σε τρόφιμα και σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.

Επιπροσθέτως όμως οι υγειονομικοί υπάλληλοι των περιφερειών θα επωμιστούν και τους ελέγχους για το κάπνισμα αλλά και για το αν εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο: «Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται εάν υπάρχουν ειδικές πινακίδες αναρτημένες με το σήμα απαγόρευσης του καπνίσματος στους ανάλογους χώρους, εάν υπάρχουν τασάκια κ.λ.π στα τραπέζια πελατών, εάν υπάρχει το απαιτούμενο βιβλίο αναφοράς και καταγραφής ελέγχων σε εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας».

Στη νέα εγκύκλιο που υπογράφει η υφυπουργός Ζέτα Μακρή θεωρείται δεδομένο ότι θα επιβληθούν και κυρώσεις. Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος αντικαπνιστικός νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ προέβλεπε πρόστιμα και για τους πελάτες των καταστημάτων που κάπνιζαν από 50 έως και 500 ευρώ ανάλογα με την επανάληψη της παράβασης. Για τους καταστηματάρχες προέβλεπε πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ αλλά ακόμη και λουκέτο λίγων μηνών στις περιπτώσεις που η παράβαση επαναλαμβανόταν για 4η φορά.

Πάντως ο αντικαπνιστικός νόμος επί της ουσίας δε εφαρμόστηκε ποτέ. Και αυτό διότι τα όργανα που είχαν ορισθεί ως υπεύθυνα κατά κύριο λόγο δε διέθεταν το απαραίτητο προσωπικό. Ενδεικτικά, το ίδιο το σώμα των λεγόμενων «ράμπο υγείας» (ΣΕΥΥΠ) διέθετε ολιγομελές τμήμα με περίπου 40 άτομα για έλεγχους σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα και οι υπόλοιπες υπηρεσίες.

Επίσης ρόλο έπαιξε και η εμπλοκή της δημοτικής αστυνομίας η οποία είχε κληθεί κατά τόπους να κάνει ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ειδοποιούνταν από τους ίδιους τους ελεγκτές για να …προετοιμασθούν κατάλληλα, συνήθως μετά από απαίτηση των τοπικών αρχόντων που δεν ήθελαν να δουν τις περιοχές τους να παρακμάζουν εμπορικά.

Άγνωστο παραμένει πως θα γίνουν και σήμερα οι έλεγχοι με το προσωπικό των περιφερειών καθώς και αν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες.

Πάντως στην τελευταία απόπειρα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου είχαν δημιουργηθεί ειδικές συνθήκες ώστε όποιος επιθυμούσε να μετατρέψει το κατάστημα του σε καπνιζόντων να πληρώνει το ανάλογο «τσιγαρόοσημο».

Με βάση τους υπολογισμούς που είχαν γίνει θα συγκεντρώνονταν ετησίως κοντά στα 40 εκατ. ευρώ. Όμως και αυτό το μέτρο ατόνησε εξαιτίας της δυσκολίας πολλών ιδιοκτητών να πληρώσουν το πόσο λόγω κρίσης.

Και έτσι η χώρα συνέχισε να ζει σε… καπνιστικούς ρυθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πανικός στα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ λόγω κατάρρευσης ΕΟΠΥΥ! Πόσο φθάνει η αναμονή

Απολύσεις μέσω …προσλήψεων! Το “τυράκι” Άδωνι στους γιατρούς

Παγώνει για λίγο η κινητικότητα στα Ψυχιατρεία λόγω ΕΟΠΥΥ! Σε αναμονή οι εργαζόμενοι

Μοιράζει …ρευστό ο ΕΟΠΥΥ! Πόσα και ποιοι εισπράττουν από τα χρέη του Οργανισμού