Επτά συνολικά τα νεογνά με Κλεμπσιέλλα στη Θεσσαλονίκη! Τρία κατέληξαν. Εισαγγελική παρέμβαση

  • Iatropedia
Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι 3 θάνατοι νεογνών στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης. Την εντολή για την προκαταρκτική έρευνα, έδωσε ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Λάμπρο Τσίγκα. Την έρευνα θα φέρει εις πέρας πταισματοδίκης ο οποίος θα διερευνήσει αν πρόκειται για θανάτους από αμέλεια και αν υπάρχουν ευθύνες των θεραπόντων γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Ανάστατοι είναι οι γονείς στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των θανάτων των νεογνών που νοσηλεύονταν στη Μονάδα νεογνών του νοσοκομείου αλλά και της μόλυνσης συνολικά 7 βρεφών από το μικρόβιο Klebsiella.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από τις 2 έως και τις 7 Νοεμβρίου εμφανίστηκαν 7 περιστατικά μικροβιαιμίας σε νεογνά, από τα οποία τα 3 κατέληξαν. Πρόκειται για νεογνά πρόωρα, με χαμηλό βάρος γέννησης και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Τα υπόλοιπα νεογνά λαμβάνουν θεραπεία.

Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επισκέφθηκε τη Μονάδα Νεογνών στις 12 Νοεμβρίου 2012 προκειμένου να ενημερωθεί για την κλινική πορεία και την εξέλιξη των περιστατικών, καθώς και για να αναζητήσει παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση λοίμωξης με στόχο τον έλεγχο της νόσου.

Το κλιμάκιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συνέστησε αυστηρή εφαρμογή των μέτρων ελέγχου και απομόνωσης των περιστατικών, ευρεία περιβαλλοντική διερεύνηση και πραγματοποίησε επιδημιολογική διερεύνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου.

Επίσης, συνέστησε προσωρινή άρση των νέων εξωτερικών εισαγωγών στη Μονάδα.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ από τις 8 Νοεμβρίου δεν εμφανίστηκε κανένα νέο κρούσμα.

Στο μεταξύ και ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Παναγιώτης Ευσταθίου διαβεβαιώνει ότι φαρμακευτικά έχουν καλυφθεί όλα τα βρέφη που παραμένουν στο Νοσοκομείο ενώ υπογράμμισε ότι αυτά που έχασαν τη ζωή τους ήταν σε βαριά κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι στη νεογνολογική κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» νοσηλεύονται περίπου 30 νεογνά με αναπνευστικά, προβλήματα προωρότητας ή λοιμώξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν