Η επόμενη μέρα φαντάζει με πόλεμο- Το Μάτι έγινε η κόλαση για εκατοντάδες οικογένειες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Γιατροί, φαρμακοποιοί, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ιδρύματα ιδιωτών, όλοι τείνουν χείρα βοηθείας σε αυτούς που θρηνούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αυτούς που δεν μπορούν να εντοπίσουν τους δικούς τους κι αυτούς που έχασαν την περιουσία τους.

Τουλάχιστον 77 είναι οι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι (κάποιοι μιλούν για 100), 164 ενήλικες τραυματίες και 23 τραυματισμένα παιδιά. Το Μάτι και η Κινέτα είναι σαν βομβαρδισμένα τοπία. Περί τα 1200 σπίτια έγιναν στάχτη και χιλιάδες άλλα υπέστησαν ζημιές. Αλλά πάνω από όλα, οδύνη προκαλεί η απώλεια των ανθρώπων που κάηκαν, πνίγηκαν στη θάλασσα ή σκοτώθηκαν πέφτοντας από μεγάλο ύψος για να σωθούν. Μια κόλαση περνούν και οι συγγενείς των αγνοούμενων που πρέπει να περάσουν την σκληρή διαδικασία της αναγνώρισης πτώματος ή να περιμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνο…

Οι ευθύνες της Πολιτείας και των Αρχών είναι τεράστιες καθώς ο κόσμος δεν ειδοποιήθηκε για την ανάγκη εκκένωσης ούτε και διασώθηκε από τις παραλίες. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστεί μέσα στα αυτοκίνητα και πολλοί να χάσουν την ζωή τους πριν φτάσουν σε κάποια παραλία. Για όσους νοσηλεύονται αλλά και όσους έμειναν κυριολεκτικά στο δρόμο γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια ανακούφισής τουςτην οποία καταγράφει από χθες το iatropedia.

Διαβάστε την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο Θριάσιο:

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμβάλουν στη Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους:

– Εμφιαλωμένο νερό.
– Τρόφιμα (κονσέρβες, φρυγανιές, μπισκότα, γάλα, μακαρόνια κλπ).
– Φάρμακα και επιδεσμικό υλικό (γάζες, αντισηπτικά, παυσίπονα κλπ.).
– Παιδικά είδη (τροφές, πάνες, μωρομάντηλα κλπ).

Τα συγκεντρώνουμε την Παρασκευή 27 Ιουλίου στα γραφεία του Σωματείου από 11 π.μ. έως 2 μ.μ.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων από τις πυρκαγιές και τη συμπαράσταση μας στους δεκάδες τραυματίες και στους χιλιάδες πληγέντες, που έχασαν τις περιουσίες τους από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική και τη Δυτική Αττική.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, με:

► καταγραφή των αγνοουμένων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους,

► εξασφάλιση ασφαλούς στέγασης, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών

► άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές.

► καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών.

Αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» στους πυροσβέστες, στους εθελοντές και τους συναδέλφους υγειονομικούς του νοσοκομείου μας, του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, του ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ, του ΠΑΙΔΩΝ και άλλου,που κάτω από αντίξοες συνθήκες, κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν.

Για άλλη μια φορά όμως, οι φυσικές καταστροφές «βρίσκουν» την Αττική ανοχύρωτη, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές και μέσα για την αντιμετώπιση τους. Οι νεκροί, τραυματίες και πληγέντες από τις πυρκαγιές έρχονται να προστεθούν στα θύματα των πλημμυρών πριν 8 μήνες.

Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών αλλά και εθελοντών που ρίχτηκαν στη μάχη της φωτιάς και των απεγκλωβισμών, αναδείχθηκαν, για άλλη μια φορά, η ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού, συντονισμού, η έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασία και αντισεισμικής θωράκισης δεν υλοποιούνται γιατί αποτελούν κόστος, χωρίς προσδοκώμενα κέρδη για τους καπιταλιστές και το κράτος τους. Σε συνδυασμό με την ταχύτατη υλοποίηση έργων και υποδομών που υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της περιβόητης «ανάπτυξης» που διαφήμιζαν Κυβέρνηση – Περιφέρεια και Δήμοι της περιοχής στα πρόσφατα Αναπτυξιακά Συνέδρια της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής.

Επιμένουμε στην ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, ιδιαίτερα γιατί βρισκόμαστε στην «καρδιά» μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης, κυριολεκτικά ανάμεσα σε δύο μεγάλα διυλιστήρια και άλλες επιχειρήσεις με επικίνδυνες δραστηριότητες, με κίνδυνο για εκδήλωση βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης κλίμακας.

Επιμένουμε επίσης στην ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης και αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας, με προτεραιότητα στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και συγκεκριμένα και του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου, που, με σοβαρές ελλείψεις, σηκώνει μεγάλο βάρος αντιμετώπισης των συνεπειών, είτε πρόκειται για πλημμύρες είτε για πυρκαγιές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων, όπου λειτουργούν μόνο τα δέκα από τα δεκαοκτώ κρεβάτια λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού (εργάζονται μόνο δέκα νοσηλεύτριες, από τις οποία η μία μέσω ΟΑΕΔ) και ανάγκη αντικατάστασης εξοπλισμού.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση της Αιμοδοσίας, που λειτουργεί με μόνο τρεις οργανικές θέσεις γιατρών (ο διευθυντής είναι σε μόνιμη απόσπαση), εννέα νοσηλευτές (οκτώ μόνιμους και μία μέσω ΟΑΕΔ), έξι παραιατρικό (πέντε μόνιμοι και μία μέσω ΟΑΕΔ), μία επισκέπτρια υγείας και μία γραμματέα. Στελέχωση που είναι πολύ κατώτερη από τις ανάγκες ενός νοσοκομείου που διαθέτει πάνω από τετρακόσια κρεβάτια και καλύπτει μία εκτεταμένη περιοχή αλλά και από τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία Νοσοκομειακών Μονάδων Αιμοδοσίας

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στα υπόλοιπα τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου, αφού μόνο στη Νοσηλευτική Υπηρεσία (με βάση τον ανεπαρκέστατο Οργανισμό) είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Στην ιατρική υπηρεσία, η απαράδεκτη κατάσταση «καλύπτεται» από τους επικουρικούς, τους ειδικευόμενους γενικούς γιατρούς, τους παρατασιούχους ειδικευόμενους, ενώ συχνά 55άρηδες και 60άρηδες ειδικευμένοι αναγκάζονται να κάνουν περισσότερες εφημερίες από όταν ήταν 20 χρόνια νεώτεροι.

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν με τις απολύσεις των επικουρικών γιατρών (ξεκινώντας από 31 Δεκεμβρίου) καθώς και τον κίνδυνο απόλυσης για τους υπόλοιπους επικουρικούς και τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις προσωπικού στα Κέντρα υγείας – ΠΕΔΥ Ελευσίνας και Μεγάρων, ενώ σε Ασπρόπυργο και Μάνδρα οι δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι από ανεπαρκέστατες έως ανύπαρκτες.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απαιτήσουμε μαζί την πλήρη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών και τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γραμματέας

Βαρδαβάκης Μανώλης                                 Ιωαννίδης Παναγιώτης

Φιλανθρωπικό ίδρυμα ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ:

Προσφορά 100.000 ευρώ κάνει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική έκανε το ίδρυμα.

O Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, Ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation, ανακοινώνει προσφορά του ποσού των 100.000 ευρώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 στην Αττική.

Το ποσό  κατατέθηκε στον λογαριασμό που δημιούργησε νωρίτερα σήμερα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για την ενίσχυση των πληγέντων (ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ A.E., Αρ. Λογαριασμού: 0026.0240.31.0201181388, IBAN: GR6402602400000310201181388) και σηματοδοτεί  την αναγνώριση του αξιοσημείωτου έργου που επιτελεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος παραμένει στις πληγείσες περιοχές και επιχειρεί στο πλευρό της ελληνικής πολιτείας και των τοπικών αρχών τόσο με το ανθρώπινο δυναμικό του όσο και με τον διασωστικό του εξοπλισμό.

Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωσε σχετικά:

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκονται οι πληγείσες περιοχές της Αττικής και αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί διαχρονικά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το Stelios Philanthropic Foundation κινείται με γρήγορα αντανακλαστικά και προσφέρει από καρδιάς αυτό το σημαντικό ποσό, με στόχο πάντα την άμεση ανακούφιση των συνανθρώπων μας».

Ο κ. Νικόλαος Β. Οικονομόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ανέφερε:

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου και το Stelios Philanthropic Foundation για την ταχύτατη ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες μας. Η προσφορά αυτή αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά μας για παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους ιδιώτες ή φορείς που τυχόν ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν στο έργο μας».