Εποχική γρίπη: Άρχισε η μακάβρια καταμέτρηση νεκρών και στην χώρα μας – 8 συνολικά τα θύματα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επτά άνθρωποι μέσα σε μία εβδομάδα χάθηκαν από επιπλοκές του ιού Η3Ν2 που επικρατεί φέτος και "προτιμά" ηλικιωμένους με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Ο Η3Ν2 έχει ωστόσο πιο ήπια συμπτώματα από τον πανδημικό Η1Ν1 καθώς στην αρχή εκδηλώνεται με ξερό βήχα, καταβολή και δέκατα πυρετού...

 

Από τους 7 που έχασαν την ζωή την ζωή τους μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα μόνον οι 2 είχαν εμβολιαστεί ενώ το εύρος ηλικιών ήταν από 58 έως 86 έτη και οι 6 ήταν άνδρες όπως άνδρας ήταν επίσης και το πρώτο θύμα που καταμετρήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην βόρια Ελλάδα.

Για τον χειμώνα που διανύουμε έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής 39 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και όλα νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι το 12% των επισκέψεων σε νοσοκομείο αφορά ασθενείς με συμπτώματα γρίπης και το 52,9% από τα δείγματα που στέλνονται για εξέταση αποδεικνύονται θετικά στην γρίπη.

Όσοι ειδικά άνω των 60 ετών και ειδικά αν έχουν και υποκείμενα νοσήματα δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής το αντιγριπικό εμβόλιο, συστήνεται να το κάνουν ακόμα και τώρα καθώς η γρίπη δεν θα ολοκληρώσει την φετινή της «δράση» πριν από τις αρχές Απριλίου.

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ εξάλλου τονίζουν ότι στους ασθενείς με σοβαρή εκδήλωση της νόσου πρέπει να χορηγούνται το συντομότερο δυνατό αντιικά φάρμακα ακόμα και χωρίς να αναμένει ο γιατρός την επιβεβαίωση από τα εργαστήρια.