Εισήγηση Επιδημιολόγων: Καθολικό lockdown από αύριο στην Αττική – Κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο

  • Γιάννα Σουλάκη
Ελλάδα
Οι επιδημιολόγοι εισηγούνται καθολικό lockdown από αύριο στην Αττική. Η διάρκειά του θα είναι έως τις 21 Φεβρουαρίου. Κλειστά σχολεία, λιανεμπόριο. Τι ανησύχησε τους ειδικούς.

Μονόδρομος φαίνεται να είναι η απόφαση του καθολικού lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική, μετά τη μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην πρωτεύουσα, αλλά και την αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Έτσι, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού οι ειδικοί επιστήμονες εισηγήθηκαν να κλείσουν τα πάντα από αύριο στην Αττική. Η διάρκεια αυτής της νέας απαγόρευσης αναμένεται να είναι τουλάχιστον 2 εβδομάδες, δηλαδή έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από αύριο κλείνουν:

  • Όλα τα σχολεία
  • Το λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και καταστήματα περιποίησης νυχιών
  • Αύξηση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό σε όποια επιχείρηση λειτουργεί
  • Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, ηλεκτρονικά καταστήματα και υπό προϋποθέσεις, τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας θα μείνουν ανοικτά αλλά θα πωλούν μόνο είδη πρώτης ανάγκης

Ποια στοιχεία υπαγόρευσαν την απόφαση για καθολικό lockdown στην Αττική

Οι επιστήμονες εδώ και πολλές μέρες εκφράζουν δημόσια την ανησυχία τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική με την πανδημία. Τα στοιχεία που τους οδήγησαν στην απόφαση για καθολικό lockdown στην Αττική, αφορούν στην αύξηση των εισαγωγών ασθενών με COVID 19 στα νοσοκομεία, την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ και διασωλήνωση και η κλιμακούμενη άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων στην Αττική κατά την τελευταία εβδομάδα.

«Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό το οποίο προστάζει η ανάγκη» δήλωσε το πρωί ο Β. Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προϊδεάζοντας ουσιαστικά για τις εξελίξεις.

«Θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση», ανέφερε.