Επιτροπή Εμβολιασμών: Τι θα γίνει στη χώρα μας με το εμβόλιο της AstraZeneca και τα περιστατικά θρομβώσεων

  • Γιάννα Σουλάκη
AstraZeneca
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους πολίτες, η απόσυρση παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca από πολλές χώρες της ΕΕ, η οποία συνδέθηκε με περιστατικά θρομβώσεων. Καθησυχαστική ανακοίνωση εξέδωσε στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρουν ότι συνεδρίασαν σχετικά με το ζήτημα. Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό

Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια συμβαίνουν – Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.
Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν