Επιτροπή Εμβολιασμών: Θα γνωμοδοτήσει αν ο εμβολιασμός COVID μπορεί να γίνει σε Φαρμακεία – Τι λένε οι Φαρμακοποιοί

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμός
Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού και το πρόγραμμα "Ελευθερία" αναζητά “νέα στέγη” στην μεταπανδημική εποχή.

«Δυσκίνητη» μοιάζει πλέον η διαδικασία για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, παρά το γεγονός ότι κάποτε, στην πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας που αντιμετώπισε η χώρα μας μαζί με την υπόλοιπη ανθρωπότητα, διασφάλιζε τη διαφάνεια και την σωστή οργάνωση.

Το ίδιο και το -κατά κοινή ομολογία- επιτυχημένο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μοντέλο του προγραμματισμού των ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.grπου δημιούργησε το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πρόγραμμα «Ελευθερία» φαίνεται πλέον να έχει κλείσει τον κύκλο του -τουλάχιστον στην προηγούμενη του μορφή- ενώ δεν υφίσταται πλέον λόγος για τη διενέργεια εμβολιασμών στα 657 εξειδικευμένα εμβολιαστικά κέντρα.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας προετοιμάζει πυρετωδώς τις λεπτομέρειες του νέου σχεδιασμού για την απλοποίηση της διαδικασίας με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εμβολιαστικής θωράκισης του πληθυσμού, καθώς εντοπίζονται σημάδια “εμβολιαστικής κόπωσης” και στη χώρα μας, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, τα εμβόλια πρέπει να γίνουν περισσότερο προσβάσιμα στον πολίτη και να ενταχθούν στην εμβολιαστική του ρουτίνα, καθώς όπως όλα δείχνουν, ο εμβολιασμός κατά του ιού SARS-CoV-2 θα γίνει ετήσιος, όπως και αυτός της εποχικής γρίπης.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Ιανουάριο του 2021, όταν ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» και μέχρι σήμερα, έχουν διενεργηθεί 22.457.303 εμβολιασμοί και 3.838 εμβολιασμοί κατά την τελευταία εβδομάδα 08/02/2024 – 15/02/2024.

Επίσης:

  • 7.937.813 πολίτες εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον 1 δόση
  • 7.646.987 πολίτες ολοκλήρωσαν τον βασικό εμβολιασμό με 2 δόσεις και,
  • 7.451.754 πολίτες πραγματοποίησαν και εμβολιασμούς αναμνηστικών δόσεων.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα αποφασίσει για την «επόμενη μέρα»

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει αναθέσει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, να αποφασίσει μετά από έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει εντός των επόμενων ημερών, εάν είναι ασφαλές οι εμβολιασμοί να διενεργούνται από τα Φαρμακεία της γειτονιάς, και εάν απαιτείται προηγουμένως συνταγογράφηση του εμβολίου από γιατρό.

Κάτι που κατά πώς φαίνεται είναι μονόδρομος για τη διασφάλιση της διαδικασίας, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια ημερίδας για την τεχνητή νοημοσύνη που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

“Για το εμβόλιο COVID-19 έχουμε κάνει αίτημα στην Επιτροπή Εμβολιασμού να εξετάσει το ενδεχόμενο -προσέξτε- να μπορεί να εκτελεστεί στα φαρμακεία το εμβόλιο της COVID-19, μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής. Πρέπει οπωσδήποτε να προηγείται ο γιατρός στο εμβόλιο COVID-19, γιατί αυτός θα κρίνει αν θέλει να το εκτελέσει ο ίδιος στο ιατρείο του ή αν μπορεί με ασφάλεια να το κάνει ο ασθενής στο φαρμακείο”, σημείωσε.

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμβολιασμών θα ενταχθεί στον νέο σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στην υπουργική απόφαση που συντάσσεται ήδη το τελευταίο διάστημα.

Τι λένε οι φαρμακοποιοί

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν το βάρος της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της COVID-19, με όλες τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που αυτή έχει.

Γιατί μπορεί να μην απαιτούνται πλέον οι συνθήκες ψυχρής αλυσίδας για τη συντήρηση του εμβολίου στους -70°C, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί επαγγελματικό ψυγείο στους 2 – 8°C, ιατρική επίβλεψη για την αντιμετώπιση έστω και της πολύ σπάνιας πιθανότητας ανεπιθύμητων αντιδράσεων ή αλλεργικού σοκ, αλλά κυρίως, γκρουπάρισμα των ραντεβού, ώστε να μην χάνονται δόσεις.

Είναι γνωστό πως το ένα φιαλίδιο εμβολίου εξυπηρετεί 5 με 6 εμβολιασμούς, οι οποίοι πρέπει να γίνουν εντός 12 ωρών μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, δηλώνει πως οι φαρμακοποιοί είναι πανέτοιμοι.

“Εμείς πρέπει και μπορούμε να κλείνουμε 5 με 6 ραντεβού μαζεμένα, γιατί το κάθε φιαλίδιο εμβολίου που ανοίγεται πρέπει να γίνει την ίδια μέρα, για να μην πεταχτεί κάποια δόση. Την οργάνωση των ραντεβού θα πρέπει να την αναλάβουμε εμείς. Οι γιατροί δεν έχουν κατάλληλα ψυγεία για να διατηρήσουν σε θερμοκρασία 2 – 8°C τα εμβόλια. Εμείς έχουμε εξειδικευμένα ψυγεία. Θα πρέπει να γκρουπάρουμε εμείς πρώτα τα ραντεβού και μετά να στείλουμε τον πολίτη να πάρει συνταγή από τον γιατρό. Δεν θα χρειαστεί ηλεκτρονική συνταγή, αλλά απλή συνταγή χειρόγραφη ότι μπορεί να κάνει το εμβόλιο”, σημειώνει.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών δέχεται πως τον εμβολιασμό θα πρέπει προηγουμένως να τον εισηγείται γιατρός, όπως λέει.

“Πράγματι το εμβόλιο δεν θα είναι χωρίς συνταγή. Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας, επειδή το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί ιατρική συνταγή. Ο γιατρός πάντα βρισκόταν στο νοσοκομείο, επειδή είναι καινούργιο το εμβόλιο μήπως υπάρξουν προβλήματα. Και γι’ αυτό θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη οι γιατροί να το συνταγογραφήσουν”, σημειώνει και συμπληρώνει, ωστόσο, πως παρ’ όλα αυτά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, το εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν απαιτεί συνταγογράφηση:

“Στη Γαλλία και αλλού, παρακάμφθηκε το θέμα της συνταγής γιατρού, όπως και στη Αγγλία και στη Δανία και σε πολλές χώρες οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί συνταγογραφούν τα εμβόλια”, καταλήγει ο Απόστολος Βαλτάς.