Επιτροπή Εμβολιασμών: Ένα βήμα πριν από τη σύσταση για εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15-17 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσματα
Θετικά διάκειται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε σήμερα, στη σύσταση για τον εμβολιασμό στους εφήβους, ηλικίας 15 έως 17 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr.

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που αφορούσε αποφάσεις για την πρόληψη της μετάλλαξης Δέλτα και τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών και εφήβων 15 έως 17 ετών, η Επιτροπή κατέληξε ότι υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ασφάλειας και οφέλους για τον εμβολιασμό των εφήβων, όχι ακόμα όμως των παιδιών.

Προς το παρόν, τα παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν μόνο εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ, για τον εμβολιασμό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Δείτε επίσης – Επιτροπή Εμβολιασμών: Ο εμβολιασμός στα παιδιά και η μετάλλαξη Δέλτα στο επίκεντρο σύσκεψης

Στην επόμενη συνεδρίασή τους οι επιστήμονες θα καταλήξουν στην οριστική απόφαση και στη συνέχεια θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού, κατά πάσα πιθανότητα εντός των αρχών Ιουλίου.

Για την ομάδα 12-15 ετών υπάρχει ακόμη προβληματισμός, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα στις ηλικίες 12 έως 15 ετών.

Για να ληφθεί η σχετική απόφαση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να μετρηθεί το κόστος-όφελος του εμβολιασμού με πολύ συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα, εστιασμένα στην μετάλλαξη Δέλτα και τη συγκεκριμένη ευαίσθητη ηλικία μεταξύ 12 και 15 ετών.

Θα πρέπει να είναι σαφές, δηλαδή, αν υπάρχει όφελος για τα ίδια τα παιδιά να εμβολιαστούν, αντιμετωπίζοντας πάντα, έστω και την ελάχιστη πιθανότητα των πολύ σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών από τα εμβόλια.

Σε συναγερμό οι ελληνικές αρχές για τη μετάλλαξη Δέλτα

Ο νέος ισχυροποιημένος ιός Δέλτα έχει ανησυχήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς, όχι μόνο μεταδίδεται με ταχύτητα που ξεπερνά κάθε προηγούμενο ιό, αλλά εμφανίζει παράλληλα και μερική αντίσταση στην ανοσία των εμβολίων.

Σύμφωνα με προβλέψεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC), αλλά και τον Παγκόσμιο Οργασνισμό Υγείας (ΠΟΥ), το επόμενο κύμα του κορονοϊού θα αφορά τους ανεμβολίαστους, τους ανθρώπους με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν έχουν θωρακιστεί επαρκώς με τον εμβολιασμό, αλλά και τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ως κίνητρο για τον εμβολιασμό των νέων μεταξύ 18 και 25 ετών, την παροχή voucher ύψους 150 ευρώ. Στόχος είναι, το 11% του ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων νέων αυτής της ηλικίας σήμερα – που με τα ραντεβού ανέρχεται στο 20%- να φτάσει και να ξεπεράσει το 70% μέχρι το τέλος καλοκαιριού.

Η αγωνία όλων έγκειται στο γεγονός, ότι οι νέοι μπορεί να μην νοσούν βαριά, όμως, εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα -ιδιαίτερα το καλοκαίρι- κι έτσι συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση του ιού.