Επιτροπή Εμβολιασμών για 4η δόση: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 30 ετών – Ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60

  • Γιάννα Σουλάκη
COVID-19
Τη δυνατότητα σε όποιον πολίτη άνω των 30 ετών επιθυμεί για δικούς του λόγους να κάνει την τέταρτη δόση εμβολίου (δεύτερη επαναληπτική) δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία έλαβε την απόφαση αυτή μετά από πολύωρη συνεδρίαση. Ισχυρή παραμένει η σύσταση για την χορήγηση του εμβολίου στους άνω των 60 ετών και τους ανοσοκατεσταλμένους πολίτες.

Περαιτέρω θωράκιση του πληθυσμού επιχειρούν να πετύχουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, ενόψει του νέου απειλητικού κύματος του κορονοϊού, που απειλεί να πνίξει στην Ελλάδα και την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι.

Έτσι, μετά από πολύωρη συνεδρίαση το πρωί της Πέμπτης (23/6) αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών, που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν την τέταρτη δόση του εμβολίου.

Η επιστήμονες της Επιτροπής, αποφάσισαν να αναβαθμίσουν σε «ισχυρή» την προηγούμενη σύστασή τους για την χορήγηση της 4ης δόσης σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους ανοσοκατεσταλμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη λοίμωξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο νέες υποπαραλλαγές του κορονοϊού Όμικρον 4 και 5 (ΒΑ.4 και ΒΑ.5), οι οποίες τείνουν να κυριαρχήσουν και στην Ελλάδα, διαφεύγουν από την ανοσία των εμβολίων και της φυσικής νόσησης. Ωστόσο, τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλή προστασία από τη σοβαρή νόσο, τη νοσηλεία και τον θάνατο.