Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Προς κατάργηση οι ΜΕΘ COVID – Καμία απόφαση για τις μάσκες και τα επισκεπτήρια σε δομές Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΛΣΤΑΤ
Συνεδρίαση για την αλλαγή των πρωτοκόλλων στη διαχείριση των ασθενών με COVID στα Δημόσια Νοσοκομεία πραγματοποίησε μετά από μήνες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Στο «τραπέζι» της συζήτησης τέθηκε το πρωτόκολλο που ίσχυε στην πανδημία με τον διαχωρισμό των ασθενών στις ΜΕΘ, σε νοσηλείες COVID και non COVID, μέτρο το οποίο αναμένεται να καταργηθεί. Επίσης, συζητήθηκαν και αλλαγές στα πρωτόκολλα για τη χρήση μάσκας, τα επισκεπτήρια και τους συνοδούς ασθενών στις δομές Υγείας, όμως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επόμενη συνεδρίαση.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι επιστήμονες αποφάσισαν να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση την κατάργηση των ΜΕΘ COVID, καθώς πλέον -όπως λένε- δεν συντρέχουν λόγοι ξεχωριστής νοσηλείας. Το Υπουργείο Υγείας, αναμένεται να κάνει δεκτή την εισήγηση αυτή.

Κι αυτό καθώς ο ιός παρουσιάζει ήπια διασπορά και ο πληθυσμός είναι θωρακισμένος, είτε λόγω των εμβολίων, είτε λόγω φυσικής νόσησης, ή και για τους δύο προηγούμενους λόγους, όπως τόνισαν οι επιστήμονες.

Ανοιχτό παραμένει, όμως, το ενδεχόμενο κατάργησης των κλινικών και των απλών κλινών COVID. Εάν το μέτρο αυτό προκριθεί σε επόμενη συνεδρίαση, οι ασθενείς με κορονοϊό θα νοσηλεύονται στις κλινικές των βασικών υποκείμενων νοσημάτων από τα οποία πάσχουν (π.χ. παθολογικές, χειρουργικές, πνευμονολογικές) , και όχι σε κλινικές αποκλειστικής νοσηλείας κρουσμάτων COVID.

Καμία απόφαση για μάσκες, επισκεπτήρια και συνοδούς ασθενών στα Νοσοκομεία

Στην Επιτροπή συζητήθηκε το ενδεχόμενο της μη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από το διοικητικό προσωπικό δημόσιων δομών Υγείας, ή το προσωπικό των εργαστηρίων, το οποίο δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Η απόφαση, όμως, δεν ελήφθη καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία και έτσι το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση.

Στο μέλλον μεταφέρθηκε και η απόφαση για την πιθανότητα τροποποίησης ή κατάργησης των πρωτοκόλλων που αφορούν στα επισκεπτήρια, αλλά και την παραμονή συνοδών ασθενών στα Νοσοκομεία, τα οποία μέχρι σήμερα υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων του COVID.