Επιτροπή ειδικών: Μόνο με μοριακό PCR τεστ το πιστοποιητικό νόσησης για τους ανεμβολίαστους

  • Γιάννα Σουλάκη
COVID-19
Νέα μέτρα εισηγείται η επιτροπή των ειδικών, μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η χορήγηση πιστοποιητικού νόσησης σε όσους ανεμβολίαστους προσβληθούν από Covid, μόνο με μοριακό PCR τεστ και όχι με rapid, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr η επιτροπή των ειδικών ζητεί προκειμένου να δίνεται πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους αυτό να αποδεικνύεται όχι με rapid test όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά με μοριακό PCR.

Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι που πίστευαν ότι μπορούν να ξεγελάσουν το σύστημα και προσκομίζοντας ένα rapid test θα απέφευγαν τον εμβολιασμό τους, τώρα θα πρέπει να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να κάνουν το γνωστό και ως μοριακό τεστ το οποίο είναι και το πιο ακριβό από όλα και κοστίζει 60 ευρώ.

Αυτό συνέβη γιατί υπήρξαν καταγγελίες ακόμα και για ιατρικό προσωπικό ότι παρουσίαζαν ψευδή rapid test για να θεωρηθούν θετικοί.

Λήξη πριν από τους 6 μήνες στο πιστοποιητικό νόσησης και στους 4 μήνες η τρίτη δόση

Εντωμεταξύ, νωρίτερα η Επιτροπή συζήτησε και το ενδεχόμενο μείωσης κάτω των 6 μηνών της ισχύος του πιστοποιητικού όσων έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, αλλά και της τρίτης δόσης εμβολίου, μετά από εισήγηση της κυβέρνησης. Το πρόβλημα ανέκυψε εξαιτίας των ανησυχητικών δεδομένων με την μετάλλαξη Όμικρον.

Εάν εφαρμοστεί το μέτρο, ο εμβολιασμός με το εμβόλιο κατά της Covid για την τρίτη δόση, θα πρέπει να γίνει νωρίτερα από τους 6 μήνες.

«Ζήτησα από την επιτροπή εμβολιασμών αν μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά την τρίτη δόση ακόμα και στους 4 μήνες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Η ανάγκη προέκυψε εξαιτίας της νέας παραλλαγής Όμικρον, για την οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ενδέχεται να «στοχεύει» την ανοσία, τόσο μέσω της φυσικής νόσησης, όσο και αυτή των εμβολίων.

Τις αποφάσεις για την τρίτη δόση θα λάβει σε συνεδρίασή της τις επόμενες μέρες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.