Επίθεση ΠΟΕΔΗΝ: Ο Πολάκης δεν έχει εξειδίκευση εντατικολόγου και στην χώρα λειτουργούν μόνο 450 κλίνες ΜΕΘ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο κ. Πολάκης οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα τον τίτλο εξειδίκευσης που διαθέτει στην Εντατικολογία όχι την 2ετή απασχόληση και εκπαίδευση σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Νίκαιας. Για να πάψουν να διασπείρονται φήμες μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας των γιατρών που φθείρουν τον θεσμό του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που εκπροσωπεί. Εντατικολόγοι και λοιποί γιατροί επιμένουν ότι δεν κατέχει τον τίτλο εξειδίκευσης εντατικολόγου. Αυτά αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και η κόντρα καλά κρατεί!

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο των καταγγελιών για Παύλο Πολάκη και κλίνες ΜΕΘ:

·         Λειτουργούν 540 κλίνες ΜΕΘ στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα 450

·         150 κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Εάν λειτουργούσαν θα έσωζαν τη ζωή σε 1000 ασθενείς το χρόνο (με βάση στατιστικά στοιχεία των Εντατικολόγων). Παραθέτουμε στοιχεία

·         3.500 κλίνες ΜΕΘ έπρεπε να διαθέτει το ΕΣΥ

·         5.000 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους με βάση στατιστικά στοιχεία των Εντατικολόγων εξαιτίας της έλλειψης ΜΕΘ

·         30 – 90 ασθενείς στη Λίστα Αναμονής

·         Το καλοκαίρι πολλά κρεβάτια είναι κλειστά λόγω απολύμανσης. Μειώνεται ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών. Αν και πέφτει η ζήτηση η ταλαιπωρία και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ασθενείς λόγω μηδενικής διακίνησης

·         Το φθινόπωρο και το χειμώνα η λίστα αναμονής αγγίζει τους 100 ασθενείς λόγω ιώσεων και βαριών χειρουργείων που αναστέλλονται το καλοκαίρι

·         Διασωληνομένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους.

·         Ασθενείς έκτακτα περιστατικά νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 300 χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο που χειρουργήθηκαν. Δεν παρακολουθείται η μετεγχειρητική τους πορεία από τον θεράποντα ιατρό

·         Θερίζουν στις ΜΕΘ οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις

·         Γιατί πέρυσι μειώθηκαν τα κρεβάτια όπως παραδέχεται ο κος Πολάκης;

·         Μεγάλη έλλειψη ΜΑΦ. Εξαιτίας αυτού αυξάνεται ο Μέσος όρος Νοσηλείας στις ΜΕΘ. Κινδυνεύουν οι ασθενείς μετά τη νοσηλεία τους σε ΜΕΘ, λόγω έλλειψης ΜΑΦ. Νοσηλεύονται με τραχειοστομία σε κοινούς θαλάμους

·         Νοσοκομείο ΚΑΤ. Αν είναι δυνατόν. Δεν έχει ΜΑΦ. Διαθέτει αίθουσα Αναζωογόνησης διασωληνομένων ασθενών που ξεμένουν και 10 ημέρες λόγω έλλειψης ΜΕΘ

·         Συμβεβλημένες Ιδιωτικές κλινικές παύουν να δίνουν κλίνες ΜΕΘ από τις 100 συνολικά που νοικιάζονται, επειδή δεν πληρώνονται και η κυβέρνηση το αποκρύπτει

·         Αναστέλλονται σοβαρά χειρουργεία λόγω έλλειψης ΜΕΘ για νοσηλεία μετά τα χειρουργεία

·         Τραγική η κατάσταση των ΝΗΣΙΩΝ σε ΜΕΘ. Μόνο με Αεροδιακομιδές βρίσκουν ασθενείς ΜΕΘ

·         Στον εθνικό άξονα Ήπειρος – Αττική 350 χιλιόμετρα απόσταση λειτουργούν μόνο 19 κλίνες ΜΕΘ

·         Στον εθνικό άξονα Θεσσαλία – Αττική 350 χιλιομέτρων απόσταση λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ

·         Κάλυψη κλινών ΜΕΘ ανά περιφέρεια. Τραγική κατάσταση.

Στερεά Ελλάδα μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ (Γ.Ν Λαμίας).

Δυτική Μακεδονία μόνο 4 κλίνες ΜΕΘ (Γ.Ν. Πτολεμαΐδας)

·         Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Τραγική έλλειψη κλινών ΜΕΘ. Λόγω έλλειψης προσωπικού στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου οι ασθενείς απευθύνονται στην Τουρκία (Αδριανούπολη) για υπηρεσίες υγείας

·         Τραγική στελέχωση των ΜΕΘ

·         ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΘ. Παλαιοί αναπνευστήρες που συχνά χαλάνε και κινδυνεύουν οι ασθενείς. Κρεβάτια διαλυμένα

Δείτε φωτογραφίες

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα επιτεύγματα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εξάλλου ο κος Πολάκης όπως λέει ο ίδιος έχει εξειδίκευση στην Εντατικολογία. Το μάθαμε από τις καθημερινές του επιθέσεις στους Δικαστές. Θα ήταν φρόνιμο όμως ο κος Πολάκης να δημοσιοποιήσει το δίπλωμα εξειδίκευσης Εντατικολογίας που κατέχει από τις εξετάσεις που έδωσε και πέτυχε στην Ειδική Επιτροπή. Όχι το πιστοποιητικό καθημερινής παρακολούθησης του Προγράμματος εκπαίδευσης 2 ετών στη ΜΕΘ (Νοσοκομείο Νίκαιας).  Για να κλείσει τα στόματα και τις φήμες που κυκλοφορούν.

Κάποιος γιατρός διαθέτει εξειδίκευση στην Εντατικολογία όχι μόνο με την εκπαίδευση και απασχόληση δύο ετών σε ΜΕΘ αλλά όταν κατέχει Τίτλο – Δίπλωμα από την Ειδική Επιτροπή εξετάσεων. Καλό θα ήταν λοιπόν ο Αν. Υπουργός Υγείας κος Πολάκης για το κύρος του θεσμού που εκπροσωπεί να δώσει στη Δημοσιότητα τον τίτλο που κατέχει. Δεν γίνεται κανείς Εντατικολόγος κατά δήλωση χωρίς τίτλο..

Ισχυρίζεται ότι άνοιξε δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ.

Που είναι;

Από 438 δήλωσε ο κος Πολάκης που λειτουργούσαν πέρυσι, σήμερα λειτουργούν 558.  Πέρυσι ποιος κυβερνούσε αυτόν τον τόπο (2016); Άλλη μια φορά που η κυβέρνηση λέει ψέματα. Μεταφέρει εικονική πραγματικότητα. Ο κος Πολάκης εκμεταλλεύεται την αδυναμία ελέγχου του πραγματικού αριθμού κλινών που λειτουργούν, αφού την διαχείριση των κλινών ΜΕΘ έχουν αποκλειστικά και μόνο οι Εντατικολόγοι του κάθε Νοσοκομείου, υπό την εποπτεία των Διοικήσεων των Νοσοκομείων.

Τις κενές και μόνο κλίνες δίνουν στο ΕΚΑΒ το οποίο κάνει την εγγραφή ασθενών στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Το ΕΚΕΠΥ το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας παρ’ ότι κατά νόμο είναι αρμόδιο δεν ασχολείται καθόλου με τις λίστες αναμονής ΜΕΘ.  Στη λίστα αναμονής δεν τηρείται σειρά προτεραιότητας. Γίνεται επιλογή Ασθενών σε συνεννόηση του υπευθύνου Εντατικολόγου της ΜΕΘ κάθε Νοσοκομείου που διαθέτει κενό κρεβάτι και του συντονιστικού κέντρου του ΕΚΑΒ που περιγράφουν την κατάσταση της Υγείας, την ηλικία των ευρισκόμενων ασθενών στη λίστα αναμονής. Τα κριτήρια είναι κυρίως η ηλικία και η πάθηση. Προηγούνται τροχαία περιστατικά, νέοι σε ηλικία ασθενείς. Κανονικά για ένα Σύστημα Υγείας που λειτουργεί στοιχειωδώς  θα έπρεπε να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς που κρίνονται ότι χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανεξαρτήτως ηλικίας και πάθησης. Ελάχιστα περιστατικά βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα. Πολλοί Ασθενείς βρίσκονται διασωληνομένοι στους θαλάμους περιμένοντας τη σειρά τους για ημέρες. Το πληρώνουν με τη ζωή τους.

Οι ανάγκες είναι συνεχώς αυξανόμενες αφενός γιατί σοβαρές λοιμώξεις από ιώσεις καθίστανται όλο και πιο επικίνδυνες και αφετέρου η ζήτηση αυξήθηκε στα Δημόσια Νοσοκομεία 30% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης

Η λίστα αναμονής ανανεώνεται καθημερινά. Πολλοί Ασθενείς εμφανίζονται τη μία ημέρα και δεν εμφανίζονται την επόμενη. Αυτό σημαίνει ότι ή έγιναν καλά (σπάνιο) ή ότι κατέληξαν (το πιθανότερο).

Με βάση έρευνες των Εντατικολόγων η θνησιμότητα διπλασιάζεται στους βαρέως πάσχοντες Ασθενείς που οι θεράποντες Ιατροί κρίνουν ότι χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά δεν βρίσκουν κρεβάτι (η θνησιμότητα από 18% -23% εντός ΜΕΘ ανεβαίνει στο 45 – 50% εκτός ΜΕΘ).

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ

Καλούμε τον Αν. Υπουργό Υγείας όχι με αερολογίες αλλά με πραγματικά στοιχεία να αποδείξει τον αριθμό των λειτουργούντων κλινών ΜΕΘ.

Στα χαρτιά οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι 540 (440 σε Δημόσια Νοσοκομεία και 100 σε Ιδιωτικές κλινικές). Ποτέ όμως σε καμία χρονική περίοδο δεν λειτουργεί το σύνολο των διαθέσιμων κλινών. Χάνονται κατά διαστήματα κλίνες για απολύμανση, καταλαμβάνονται από χρόνια περιστατικά που δεν χρειάζονται ΜΕΘ τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τις 13 ημέρες που είναι η Μέση Νοσηλεία, αναστέλλεται η λειτουργία κλινών κατά διαστήματα λόγω έλλειψης προσωπικού. Όλα αυτά χωρίς να το μαθαίνουμε ποτέ.

Σε καμία χρονική περίοδο δεν λειτούργησαν και δεν λειτουργούν πάνω από 450 πραγματικές κλίνες ΜΕΘ. Μόνο που οι ανάγκες χρόνο με το χρόνο αυξάνονται.

Στα χαρτιά 540 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ  παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πέρυσι όπως λέει ο κος Πολάκης λιγόστεψαν στις 438. Γιατί συνέβη αυτό;  Επειδή τελείωσαν οι συμβάσεις 500 Ιατρών και Νοσηλευτών που υπηρετούσαν στις ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ο Αν. Υπουργός Υγείας ακύρωσε την επιλογή 500 νέων Ιατρών και Νοσηλευτών για την κάλυψη των ΜΕΘ. Εξαιτίας αυτού μειώθηκαν τόσο πολύ τα κρεβάτια. Ακόμη υπολείπονται για την ολοκλήρωση αυτής της προκήρυξης των 500 θέσεων να προσληφθούν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ 150 Νοσηλευτές και 30 Ιατροί. Εάν είχε προσληφθεί το εν λόγω προσωπικό θα άνοιγαν 40 κλίνες ΜΕΘ. Φανταστείτε πόσος κόσμος θα σωζόταν.

Από τις 110 Ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, οι 50 Ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν στο ΕΚΑΒ 100 κλίνες ΜΕΘ. Στην Αττική είναι 30 οι Ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν 60 κλίνες. Πολλές Ιδιωτικές κλινικές παύουν κατά καιρούς να δίνουν κλίνες ΜΕΘ επειδή τους οφείλονται τα νοσήλεια από τον ΕΟΠΥΥ.

Παραδείγματα: Αττικό Θεραπευτήριο, Γενική Κλινική Euromedica κατά διαστήματα δεν παίρνουν ασθενείς και η Γενική Κλινική «Παναγιά Οδηγήτρια» του Πειραιά που έπαψε πια να δίνει τις 3 κλίνες.

Ο κος Πολάκης ως Εντατικολόγος που λέει ότι είναι, γνωρίζει ότι είναι αδύνατον ο κόσμος, οι δημοσιογράφοι  να τσεκάρουν τα πραγματικά κρεβάτια που λειτουργούν και κάνει αλχημείες. Δεν δίνει στοιχεία για τις ΜΕΘ που κλείνουν για απολύμανση και μεγιστοποιείται το πρόβλημα. Όταν κλείνουν κλίνες ΜΕΘ για απολύμανση οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλη ΜΕΘ. Οι «επιστροφές» όπως ονομάζονται από το ΕΚΑΒ οι εν λόγω μεταφορές ασθενών, λογίζονται ως νέα περιστατικά κατά τον κο Πολάκη και το ΕΚΑΒ. Αθροίζει κλίνες που δεν λειτουργούν σε ΜΕΘ Νοσοκομείων με εσωτερική απόφαση των Διοικήσεων λόγω ελλείψεων προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού). Βαπτίζει ΜΕΘ κλίνες που λειτουργούν σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Παράδειγμα 20 κλίνες ΜΑΦ στον Ευαγγελισμό, 3 στο Νοσοκομείο Νίκαιας. Ο κος Πολάκης εγκαινιάζει νέες ΜΕΘ που λειτουργούν με δανεικό προσωπικό (μετακινήσεις  Εντατικολόγων Ιατρών) και ελλιπέστατο Νοσηλευτικό προσωπικό, κάτω των ορίων ασφαλείας. Φυσικά μόνο αθροίζει. Ξεχνάει να αφαιρέσει τις κλίνες που παύουν να λειτουργούν για τους παραπάνω λόγους.

Κάθε ημέρα από τη λίστα αναμονής για ΜΕΘ (30 – 90 περιστατικά ανάλογα την περίοδο) εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 5 – 8  περιστατικά. Μπορεί το καλοκαίρι να φαίνεται μικρότερη η λίστα αναμονής αλλά η ταλαιπωρία και ο κίνδυνος για τους ασθενείς είναι πολύ μεγάλος, επειδή η καθημερινή διακίνηση σε νέα περιστατικά και όχι σε μεταφορές είναι μηδαμινή λόγω απολύμανσης αρκετών ΜΕΘ.

Τα Νοσοκομεία θα έπρεπε να διαθέτουν 3.500 κλίνες ΜΕΘ αφού τα διεθνή standards ορίζουν ότι το 10% των Νοσοκομειακών κλινών θα πρέπει να είναι ΜΕΘ. Αντιθέτως η χώρα μας δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει τις 650 κλίνες που είναι εξοπλισμένες, έτοιμες να λειτουργήσουν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Εξ’ αυτών λειτουργούν στα χαρτιά 540 και σε πραγματικό νούμερο 450. Οι 150 είναι πάντα κλειστές.

Πλήρως εξοπλισμένες ολόκληρες ΜΕΘ ή κλίνες σε ΜΕΘ είναι κλειστές λόγω ελλείψεων προσωπικού (πχ. Γ.Ν. ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ  ΜΕΘ 4 κλινών, Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 8 κλίνες, ΑΤΤΙΚΟΝ 11 κλίνες, ΓΟΝΚ 4 κλίνες, Γ.Ν. ΤΡΙΠΟΛΗΣ 5 κλίνες, Γ.Ν. ΚΟΡΙΝΘΟΥ 2 κλίνες, Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ 6 κλίνες, Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ 3 κλίνες, Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 3 κλίνες κ.λ.π.). Που είναι οι χιλιάδες προσλήψεις στα Νοσοκομεία;

Εάν υπολογίσει κανείς ότι ο μέσος όρος Νοσηλείας των Ασθενών στις ΜΕΘ είναι 12 περίπου ημέρες, η κάθε μία κλίνη ΜΕΘ κατά μέσο όρο μπορεί να νοσηλεύσει 30 Ασθενείς το χρόνο. Οι 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ που σε πραγματικό νούμερο είναι περισσότερες στερούν την νοσηλεία σε 4.500 Ασθενείς το χρόνο. Οι οικογένειές των εν λόγω Ασθενών περνάνε το δικό τους Γολγοθά. Όσο και εάν ακούγεται τραγικό εύκολα μπορεί να υπολογίσει κανείς τον αριθμό των Ασθενών που χάνουν τη ζωή τους λόγω των 150 κλειστών κλινών ΜΕΘ. Το ποσοστό θνησιμότητας, διπλασιάζεται εάν δεν βρεθεί κλίνη ΜΕΘ. Από το 18% – 23% που είναι εντός ΜΕΘ, το ποσοστό ανεβαίνει στο 45% – 50% εκτός ΜΕΘ. Δηλαδή 1.000 Ασθενείς θα σώζονταν κατ’ έτος εάν λειτουργούσαν οι 150 κλίνες ΜΕΘ. Πάνω από 5.000 συνολικά κατ’ έτος θα γλίτωναν την ζωή τους εάν αναπτύσσονται οι αναγκαίες κλίνες και εξαφανίζονταν οι λίστες αναμονής.

Η Θεσσαλία διαθέτει 1.850 νοσοκομειακές κλίνες πληθυσμό 732.762 και με πληρότητα πάνω από 80%. Οι ενεργείς κλίνες ΜΕΘ είναι μόνο 47. Στη Στερεά Ελλάδα το μόνο Νοσοκομείο που διαθέτει ΜΕΘ είναι της Λαμίας 8 κλινών. Η Στερεά Ελλάδα με 995 διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες μεγάλη πληρότητα, πληθυσμό 547.390 και όμως έχει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ.

Νησιά που αποκλείονται το χειμώνα δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ. Για κάποια μάλιστα προβλέπονται στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων (π.χ. στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο) και δεν λειτουργούν. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην Ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στα νησιά. Μόνο και μόνο για να είναι κοντά σε ΜΕΘ.

Στα νησιά των  Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Αν είναι δυνατόν!!! Δεν έχουν ΜΕΘ, το Νοσοκομείο Σύρου και το Νοσοκομείο Νάξου.

Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών.

Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες.

Νοσοκομεία σε περιοχές με ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν, εξοπλισμένες πλήρως, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (πχ το Γεν. Νοσοκομείο Χαλκιδικής).

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τεράστια έκταση 14.158km2  στα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας   με πληθυσμό 608.182 κατοίκους. Διαθέτουν 1.177 ανεπτυγμένες Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και όμως λειτουργούν 27 κλίνες ΜΕΘ.  13 κλινικές ΜΕΘ εξοπλισμένες έτοιμες να λειτουργήσουν παραμένουν κλειστές. Φτάνουν; Οι ασθενείς διακομίζονται σε Νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας 500 χιλιόμετρα απόσταση.  Ακόμη και στην Τουρκία στο γειτονικό Νοσοκομείο της Αδριανούπολης αναζητούν υπηρεσίες υγείας.

Ήπειρος με 782 Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.

Κρήτη με 2.302 Νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.

Οι ανάγκες είναι υπερδιπλάσιες καθ’ ότι διακομίζονται ασθενείς από όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου.

Έκτακτα επείγοντα περιστατικά της Κρήτης χειρουργούνται σε ένα Νοσοκομείο και διακομίζονται για ΜΕΘ σε Νοσοκομεία άλλης πόλης μακριά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρακολουθήσει την μετεγχειρητική πορεία ο θεράπων ιατρός.

Στη Δυτική Μακεδονία με 750 νοσοκομειακά κρεβάτια, με υψηλά ποσοστά κάλυψης και πληθυσμό 300.000 κατοίκους διαθέτουν 4 κλίνες ΜΕΘ (Γ.Ν. Πτολεμαΐδας).

Από την Ήπειρο έως την Αττική 350 χιλιόμετρα απόσταση στον  ένα εθνικό άξονα λειτουργούν 21 κλίνες ΜΕΘ στα δύο Νοσοκομεία των Πατρών 16 κλίνες και 5 στο Νοσοκομείο της Κορίνθου. Μάλιστα στον Άγιο Ανδρέα Πατρών λειτουργούν οι 6 από τις 11 που προβλέπονται στον Οργανισμό.

Στον άλλο εθνικό άξονα από την Θεσσαλία έως την Αττική 350 χιλιόμετρα απόσταση λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Λαμίας.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Τα Νοσοκομεία με βάση τα διεθνή standards θα έπρεπε να διαθέτουν κλίνες ΜΑΦ σε διπλάσιο ποσοστό των κλινών ΜΕΘ. Ως εκ τούτω θα έπρεπε τα Νοσοκομεία να διαθέτουν 7.000 κλίνες ΜΑΦ.  Με βάση τα λειτουργούντα κρεβάτια ΜΕΘ τουλάχιστον 1.100 κλίνες ΜΑΦ. Πιστοποιημένες σήμερα λειτουργούν 100 κλίνες. Οι περισσότερες κλίνες εξ αυτών δηλώνονται παράνομα ως κλίνες ΜΕΘ παρότι βρίσκονται εκτός θεσμικού πλαισίου λειτουργίας. Κάποια Νοσοκομεία διαθέτουν ΜΑΦ οι οποίες είναι χωρίς πιστοποίηση και επαρκή στελέχωση. Αναπτύσσονται κάποιες ΜΑΦ που εξυπηρετούν συγκεκριμένες κλινικές των Νοσοκομείων. Οι κλίνες ΜΑΦ είναι υπέρ-απαραίτητες για τη νοσηλεία Ασθενών που απαιτείται αυξημένη επιτήρηση και θεραπευτική φροντίδα.

Εάν υπήρχε επάρκεια σε κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας θα μειώνονταν κατά πολύ οι ημέρες Νοσηλείας Ασθενών στις ΜΕΘ. Ως εκ τούτω θα λιγόστευαν οι λίστες αναμονής. Οι Ασθενείς μετά την ΜΕΘ δεν θα ήταν αναγκασμένοι να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας που δεν παρέχεται αυξημένη φροντίδα και να είναι ευάλωτοι στα νοσοκομειακά μικρόβια. Σοβαρά περιστατικά με τραχειοστομία μετά την νοσηλεία σε ΜΕΘ που χρειάζονται αυξημένη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, νοσηλεύονται σε θαλάμους κλινικών και κινδυνεύει η ζωή τους.

Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ παραδόξως δεν υπάρχει ΜΑΦ. Χειρουργημένοι Ασθενείς από σοβαρά τροχαία  περιστατικά βγαίνουν από τη ΜΕΘ και νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας αν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και χρειάζονται αυξημένη φροντίδα.

Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ υπάρχει το τμήμα Αναζωογόνησης που εκεί οι ασθενείς διασωληνόνονται και περιμένουν τη σειρά τους για ΜΕΘ. Αν και στο χώρο αυτό πρέπει να παραμένουν το πολύ ένα 24ωρο, ξεμένουν έως και δέκα ημέρες λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ!!!

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Καμία ΜΕΘ από όσες λειτουργούν στα Νοσοκομεία δεν διαθέτει επαρκή στελέχωση. Με βάση τα διεθνή standards στις ΜΕΘ 6 κλινών η στελέχωση πρέπει να είναι η εξής:

·         1 Ιατρός ανά κλίνη συν τον Διευθυντή Ιατρό

·         4-6 Νοσηλευτές ανά κλίνη

·         1 Τραυματιοφορέας

·         1 Βοηθός Θαλάμου

·         1 Φυσικοθεραπευτής

·         Επαρκή προσωπικό καθαριότητας

·         24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου στην διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.

Τέτοια στελέχωση δεν διαθέτει καμία ΜΕΘ Νοσοκομείου.

ΜΕΘ 6-12 κλινών διαθέτουν 2-4 Ιατρούς, 2 ή 3 Νοσηλευτές στις μεγάλες ΜΕΘ στη καλύτερη των περιπτώσεων ανά βάρδια. Λειτουργούν ΜΕΘ  με 1 Νοσηλευτή ανά βάρδια.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Εξειδίκευση Εντατικολογίας μπορούν να λάβουν οι Ειδικευμένοι Ιατροί πέντε ειδικοτήτων (χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι). Απαιτείται η απασχόληση 2 ετών σε ΜΕΘ με απόσπαση των Ιατρών του ΕΣΥ και καθημερινή εκπαίδευση για εξειδίκευση σε ΜΕΘ 2 έτη, Ιατρών εκτός ΕΣΥ που τελείωσαν τις παραπάνω ειδικότητες.

Με τη βεβαίωση απασχόλησης ή καθημερινής εκπαίδευσης δύο ετών δίνουν εξετάσεις στην Ειδική Επιτροπή Εντατικολογίας και λαμβάνουν το Τίτλο – Δίπλωμα Εξειδίκευσης. Χωρίς το Δίπλωμα και μόνο με την απασχόληση δεν υπάρχει εξειδίκευση. Αυτό οφείλει να μας δείξει ο κος Πολάκης. Το Νοσηλευτικό προσωπικό εκπαιδεύεται εντός της Μονάδας τρείς έως έξι μήνες.

ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Οι λίστες αναμονής καθημερινά ξεπερνούν τους 30 Ασθενείς τους καλοκαιρινούς μήνες και τον χειμώνα με την έξαρση των ιώσεων φτάνουν τους 90. Σοβαρά χειρουργεία (νευροχειρουργικά, ορθοπεδικά, καρδιολογικά, πνευμονολογικά κλπ) δεν γίνονται, επειδή οι Χειρουργοί Ιατροί δεν έχουν εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ για μετά το χειρουργείο. Έτσι οι Ασθενείς πεθαίνουν πριν την ώρα τους.

Σοβαρά επείγοντα περιστατικά, τροχαία ατυχήματα χειρουργούνται και μετά λόγω έλλειψης ΜΕΘ είναι αναγκασμένα να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και μέσω της λίστας αναζητούν  ΜΕΘ και σε Νοσοκομεία 300 χιλιόμετρα μακριά. Έτσι οι θεράποντες Ιατροί χάνουν την επαφή με τον ασθενή και δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν την μετεγχειρητική πορεία.

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΥ

Η κυβέρνηση για να αποφύγει την κατακραυγή για την τραγική έλλειψη κλινών ΜΕΘ ξεκίνησε τις αλχημείες. Ο κος Πολάκης Εντατικολόγος όπως λέει ότι είναι, προσπαθεί να μπερδέψει τον κόσμο για να εμφανίζει ότι ανατάσσει το Σύστημα. Αθροίζουν στις ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ και τις κλίνες ΜΑΦ. Κλίνες ΜΑΦ χωρίς πιστοποίηση, χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση βαπτίζονται κλίνες ΜΕΘ. Τα Νοσοκομεία κλείνουν κρεβάτια ΜΕΘ λόγω αδυναμίας να τα λειτουργήσουν από την έλλειψη προσωπικού, χωρίς να ανακοινώνεται ποτέ. Ποιος μπορεί να ελέγξει εάν οι ενεργείς κλίνες είναι τόσες που είναι καταγεγραμμένες; Εγκαινιάζονται νέες ΜΕΘ που η στελέχωση σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό είναι κατώτερη από αυτό που απαιτείται για την λειτουργία ΜΑΦ. Φυσικά ούτε ψίθυρος για τις κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές για αποστείρωση.

Μεγάλη δυσκολία να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ σε διασηλωνομένους Ασθενείς δεν εντοπίζεται μόνο το χειμώνα που είναι σε έξαρση οι ιώσεις και είναι μεγαλύτερες οι ανάγκες, αλλά και το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι αυξάνονται τα τροχαία ατυχήματα και το κυριότερο μειώνονται κατά πολύ οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Περίπου 100 κλίνες ΜΕΘ κάθε φορά είναι κλειστές για απολύμανση για διάστημα μεγαλύτερο του μήνα. Πολλές ΜΕΘ κλείνουν μισά – μισά τα κρεβάτια. Φυσικά πρέπει να γίνεται απολύμανση και μάλιστα περισσότερες φορές της μιας φοράς ανά έτος. Με τόσες λίγες διαθέσιμες κλίνες, δυστυχώς μεγιστοποιείται το πρόβλημα λόγω της απολύμανσης.

Το καλοκαίρι παρ’ ότι οι λίστες αναμονής είναι μικρότερες το πρόβλημα μεγιστοποιείται καθ’ ότι δεν υπάρχει διακίνηση νέων περιστατικών. Νέοι άνθρωποι παραμένουν 10 ημέρες χωρίς να βρουν ΜΕΘ. Οι ηλικιωμένοι ποτέ!!!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΘ

Η υποστελέχωση σε Ιατρούς και Νοσηλευτικό προσωπικό στις ΜΕΘ είναι μία από τις αιτίες της σημαντικής αύξησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Εκτός των επιπτώσεων στους Ασθενείς που πολλές φορές είναι η αιτία θανάτου, αυξάνουν σημαντικά το κόστος και την διάρκεια νοσηλείας. Έχει αποδειχθεί ότι η μη επαρκής στελέχωση των ΜΕΘ σε Νοσηλευτές δεν εξοικονομεί πόρους, αλλά σπαταλάει πολύ περισσότερους λόγω του κόστους θεραπείας των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Παρότι οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν στη χώρα μας είναι 1,5% των Νοσοκομειακών κλινών, το 20% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων δηλώνεται σε ασθενείς ΜΕΘ. Οι λοιμώξεις των ΜΕΘ έχουν σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Συμβάλλουν κατά πολύ στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που εμφανίζει η χώρα μας (τριπλάσιο του Μέσου όρου επί των εισαγωγών στα Νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης).

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Πολλές ΜΕΘ Νοσοκομείων έχουν πεπαλαιωμένο ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό (πανάρχαιοι αναπνευστήρες, διαλυμένα κρεβάτια π.χ. Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, ΑΤΤΙΚΟ). Αναπνευστήρες που έφαγαν τα ψωμιά τους. Μία δουλεύουν και μία χαλάνε κινδυνεύουν οι ασθενείς. Τα Νοσοκομεία που να βρουν χρήματα για συντήρηση και ανακαίνιση.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 58 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ ΜΕΘ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ

1.       ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΟ:27 κρεβάτια ΜΕΘ αλλά λειτουργούν τα 16. 11 κλειστά. Όχι μόνο λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και από τα κρεβάτια-αναπνευστήρες, εξοπλισμό που δεν υπάρχει ή είναι χαλασμένος.

2.       ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ:8 κρεβάτια ΜΕΘ θα κλείσουν από 14/8/17 για απολύμανση. 5 ΜΑΦ θα κλείσουν από 22/7/17 για 10 ημέρες για απολύμανση. Οι κλίνες ΜΑΦ βαπτίζονται ΜΕΘ.

3.       ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ: 12 κρεβάτια ΜΕΘ. Δεν λειτουργούν 4 κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού.

4.       ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΡΙΑΣΙΟ:  16 κρεβάτια ΜΕΘ, κλειστά τα 8 για απολύμανση μέχρι 18/8.

5.       ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 21 κρεβάτια ΜΕΘ. Θα κλείσουν 18/9 για απολύμανση.

6.       ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ: 21 κρεβάτια ΜΕΘ. Τα 13 κλειστά από 17.7.2017 για απολύμανση.

Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ παραδόξως δεν υπάρχει ΜΑΦ. Χειρουργημένοι Ασθενείς από σοβαρά τροχαία  περιστατικά βγαίνουν από τη ΜΕΘ και νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας αν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και χρειάζονται αυξημένη φροντίδα.

Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ υπάρχει το τμήμα Αναζωογόνησης που εκεί οι ασθενείς διασωληνόνονται και περιμένουν τη σειρά τους για ΜΕΘ. Αν και στο χώρο αυτό πρέπει να παραμένουν το πολύ ένα 24ωρο, ξεμένουν έως και δέκα ημέρες λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ!!!

7.       ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ: Δεν έχουν ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ. Μόνο 8 κρεβάτια εμφραγμάτων που λειτουργούν κανονικά.

8.       ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ: 12 κρεβάτια ΜΕΘ λειτουργούν. Χρειάζονται πολύ περισσότερα.

9.       ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ:  18 κρεβάτια ΜΕΘ, 9 κρεβάτια ΜΑΦ και 4 κρεβάτια μονάδας χειρουργείου. Από 23/7  κλείνουν 8 κλίνες ΜΕΘ για απολύμανση.

10.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: Λειτουργούν 10 κρεβάτια ΜΕΘ. Χρειάζονται πολύ περισσότερα.

11.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ:  8 κρεβάτια ΜΕΘ αλλά λειτουργούν τα 6 λόγω έλλειψης προσωπικού.

12.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓ. ΣΟΦΙΑ: 20 κλίνες ΜΕΘ. Υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν μπορούν να καλύπτουν την Κινητή Μονάδα με Νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ. Αποδυναμώνονται.

13.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Κρεβάτια ΜΕΘ 7 και 3 ΜΑΦ, 9 κρεβάτια καρδιολογικό και 6 καρδιοχειρουργικό. Από 15/8 κλείνουν τα 7 ΜΕΘ για απολύμανση και τα 6 καρδιοχειρουργικής τον Αύγουστο για απολύμανση. Χρειάζονται πολύ περισσότερα.

14.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: ΜΕΘ1 12 κρεβάτια, ΜΕΘ2 18 κρεβάτια και 20 κρεβάτια ΜΑΦ. Από  τα 50 συνολικά κρεβάτια είναι κλειστά τα 20 ΜΑΦ για απολύμανση και μετά θα κλείσουν εκ περιτροπής τα άλλα 30 αλλά πάντα τα 2/3 είναι ανοικτά. Επίσης υπάρχουν 14 κρεβάτια στην μονάδα εμφραγμάτων και 8 κρεβάτια στην καρδιοχειρουργική που είναι κλειστά λόγω απολύμανσης.

Οι κλίνες ΜΑΦ δίνονται στο ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ ως κλίνες ΜΕΘ.

15.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: 34 κρεβάτια ΜΕΘ και 20 κρεβάτια ΜΑΦ. Δεν είναι ΜΕΘ. Έτσι τα λένε. Στην πραγματικότητα είναι για τα πρόωρα.

16.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ε.Ε.Σ.:  Έχει 10 κρεβάτια ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ. Αρχές Αυγούστου κλείνουν τα 5 ΜΕΘ για απολύμανση.

17.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΠΙΣ:  7 κρεβάτια ΜΕΘ που ήταν κλειστά λόγω απολύμανσης. Άνοιξαν 23/7.

18.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣ/ΚΗΣ: Δύναμη ΜΕΘ 20 κλίνες λόγω στελέχωσης λειτουργούν 12. 8 κλειστά αν και είναι εξοπλισμένα. Ικανοποιητική στελέχωση. Οι 8 κλίνες παραμένουν κλειστές και δεν προβλέπεται να ανοίξουν ούτε με την επερχόμενη προκήρυξη που ανακοινώθηκε χθες αφού τα τμήματα έχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό. (2ΠΕ-48 ΤΕ-20 ΔΕ)

19.   ΓΝΘ   ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Από τα 8 κρεβάτια της ΜΕΘ λειτουργούν κυρίως τα 6 κρεβάτια. Στα 2 υπόλοιπα κρεβάτια υπάρχουν αναπνευστήρες 20ετίας που αμφισβητούνται για την ασφάλειά τους στον ασθενή. Παρ’ όλου αυτά χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη. Επισημαίνεται ότι και οι υπόλοιποι αναπνευστήρες είναι παλαιοί, καθώς και όλος ο εξοπλισμός της εντατικής μονάδας. Μεγάλη η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να δίνονται μόνο πενθήμερες άδειες στο προσωπικό της ΜΕΘ τώρα το καλοκαίρι.

20.   ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: ΜΕΘ ΚΛΕΙΣΤΗ, καινούργια σε νέα πτέρυγα, με 4 κρεβάτια , πλήρως εξοπλισμένη. Και όμως είναι κλειστή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. ΚΛΕΙΣΤΑ  και τα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ, (λειτουργούν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία)λόγω πάλι έλλειψης προσωπικού. Επισημαίνεται ότι το Νοσοκομείο ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ  καλύπτει όλο το Ν. Χαλκιδικής ,με χιλιάδες τουρίστες, τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου κι εφημερεύει κάθε μέρα.

Στα  περισσότερα Νοσοκομεία δεν υπάρχουν ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ με αποτέλεσμα οι ασθενείς ακόμη και με τραχειοστομία , να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους κλινικών.

21.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Διαθέτει αίθουσα ΜΕΘ η οποία δεν λειτουργεί καθόλου

22.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Δεν υπάρχει ΜΕΘ. Ακόμα και η ΜΑΦ  παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού.

23.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Διαθέτει 7 κλίνες ΜΕΘ και λειτουργούν οι 5 λόγω έλλειψης προσωπικού.

24.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ»: Διαθέτει 8 κλίνες από τις οποίες δουλεύουν 3. Εκ των πέντε κλειστών κλινών οι 3 διατίθενται στην Καρδιολογική κλινική.

25.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ: Δεν υπάρχει ΜΕΘ.

26.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ:  Δεν υπάρχει ΜΕΘ.

27.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΛΑΩΝ: Δεν υπάρχει ΜΕΘ.

28.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ: Δεν υπάρχει ΜΕΘ.

29.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ: Προβλέπονται 6 κλίνες ΜΕΘ και δεν λειτουργεί καμία. Η λειτουργία ΜΕΘ είναι παραπάνω από απαραίτητη γιατί πρόκειται για νησιωτική περιοχή που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω και της μεγάλης τουριστικής επισκεψιμότητας σημειώνονται δεκάδες τροχαία ατυχήματα. ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ !!!!

30.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»: Προβλέπονται 11 κλίνες ΜΕΘ και είναι αναπτυγμένες 6. Οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει λόγω και της συγχώνευσης με το «ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ». Έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό αφού η βάρδιες βγαίνουν με συνδρομή προσωπικού ΚΕΕΛΠΝΟ.

31.   ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ (ΡΙΟ):Προβλέπονται 10 κλίνες ΜΕΘ, λειτουργούν 10. Δεν καλύπτουν όμως στο ελάχιστο τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Για παράδειγμα την 19-7-2017 ενώ και οι 10 κλίνες είναι καλυμμένες με ασθενείς, άλλα 3 περιστατικά που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ νοσηλεύονται στην ανάνηψη, στην Παθολογική κλινική και στη Νευροχειρουργική αντίστοιχα.

32.   NOΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ: ΜΕΘ :12 Εξοπλισμένες κλίνες σε λειτουργία οι 6 λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. ΜΑΦ: 6 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού

33.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΜΕΘ:14 Εξοπλισμένες κλίνες σε λειτουργία 9. Οι 3 κλίνες αν και εξοπλισμένες είναι κλειστές. Έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού (14 μόνιμοι νοσηλευτές,2 ΟΑΕΔ για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας,1 νοσηλευτής από Επικουρικό προσωπικό. Γιατροί 9)

34.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ: ΜΕΘ: 5 Αναπτυγμένες κλίνες, 5 γιατροί ,12 νοσηλευτές

35.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ: ΜΕΘ: 7 Πλήρως εξοπλισμένες κλίνες σε λειτουργία 4. Οι 3 κλίνες αν και εξοπλισμένες είναι κλειστές. Υποστελέχωση. 4 γιατροί (ένας Διευθυντής, ένας επικουρικός, ένας από απόσπαση και ένας ΚΕΕΛΠΝΟ). Νοσηλευτικό 12 (10 μόνιμοι και 2 ΚΕΕΛΠΝΟ)

36.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΜΕΘ:4 Εξοπλισμένες κλίνες σε λειτουργία 3. Η 1 κλίνη αν και εξοπλισμένη παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού (3 γιατρούς εκ των οποίων 1 μόνιμος και 2 Επικουρικοί, 8 νοσηλευτές)

37.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ: ΜΑΦ:4 κλίνες ,οι 3 με αναπνευστήρα. Μεγάλη έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.  Οι ασθενείς στα σύνορα του Έβρου απευθύνονται για υπηρεσίες υγείας και ΜΕΘ  στην Τουρκία (Νοσοκομείο Αδριανούπολη) 30 χιλιόμετρα μακριά.

38.   Π.Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Η ΜΕΘ του Π.ΓΝ.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ λειτουργεί με 14 κρεβάτια παλιάς τεχνολογίας αλλά υπάρχει συντήρηση από την Βιοιατρική υπηρεσία.

39.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Η ΜΕΘ λειτουργεί με 6 κρεβάτια, και είναι πλήρης και σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό

40.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ: Η ΜΕΘ λειτουργεί με 9 κρεβάτια, και είναι πλήρης και σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

41.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ.

42.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Η ΜΕΘ λειτουργεί με 4 κρεβάτια συν ένα εφεδρικό, και είναι στελεχωμένη.

43.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ.

44.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ. Λειτουργεί υποτυπώδη Μ.Α.Φ.

45.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ. και λειτουργεί μια υποτυπώδη Μ.Α.Φ.

46.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ.

47.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ και λειτουργεί μονάδα εμφραγμάτων.

48.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: Λειτουργεί ΜΕΘ 4 κλινών. Οι μόνες στη Δυτική Μακεδονία

49.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Δεν έχει ΜΕΘ

50.   ΠΑΝ/ΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: 12 κρεβάτια λειτουργούν 12

51.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: 7 κρεβάτια λειτουργούν 7

52.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: 6 κρεβάτια λειτουργούν 6. Μικρός χώρος που δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα, ελλείψεις προσωπικού. 2 νοσηλευτές σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια

53.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ: 7 κρεβάτια. Λόγω έλλειψης προσωπικού θα μειωθούν στα 4 κρεβάτια. 2 νοσηλευτές σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια

54.   ΒΕΝΙΖΕΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: 12 κρεβάτια λειτουργούν 9 λόγω έλλειψης προσωπικού

55.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ.

56.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ.

57.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ: 5 ανεπτυγμένες. Λειτουργούν 3 με έναν νοσηλευτή στη βάρδια.

58.   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ: .Λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ οι μόνες στα Δωδεκάνησα.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                        ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ