Επίθεση για τις ΤΟΜΥ από εργαζόμενους σε νοσοκομεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη νέα Πρωτοβάθμια Υγεία με τις ΤΟΜΥ εξαπέλυσαν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ).

Η ανακοίνωση του ΠΑΓΝΗ αναφέρει:

«Το σωματείο εργαζομένων του ΠαΓΝΗ καταγγέλλει την διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. που για άλλη μια φορά έδειξε το πώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει όσους έχουν διαφορετική άποψη για την πολιτική που ασκεί το υπουργείο Υγείας. Εμπόδισαν με την συνδρομή της αστυνομίας και της ΟΠΚΕ στο σωματείο του ΠΑΓΝΗ και σε άλλα σωματεία να παρέμβουν στην φιέστα που έστησαν για να παρουσιαστεί το σχέδιο για τις ΤΟΜΥ.

Η φωνή των μαχόμενων υγειονομικών και ιδιαίτερα του σωματείου μας ενοχλεί και χαλάει το επικοινωνιακό παιγνίδι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του 4ου μνημονίου. Το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. και του ΠαΓΝΗ, την Παρασκευή και το Σάββατο έστησαν δύο φιέστες επιδιώκοντας να αποσπάσουν την συναίνεση των εργαζομένων και την ανοχή τους στην αντιλαϊκή πολιτική τους.

Τις 2 αυτές μέρες χόρτασαν οι λαϊκές οικογένειες από παρουσιάσεις νέου σύγχρονου εξοπλισμού, σχεδιασμό για αγορά νέων μηχανημάτων και υποσχέσεις για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων υγείας.

Αυτό που όμως κρύφτηκε από τα κυβερνητικά στελέχη, κεντρικά και τοπικά, είναι ότι ο σύγχρονος εξοπλισμός που θα μπει στο νοσοκομείο για να «βγάλει» τα λεφτά του θα πρέπει να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο του νοσοκομείου με επιχειρηματικά κριτήρια. Θα λειτουργεί με την έννοια της επένδυσης που θα πρέπει να αποσβεστεί το κόστος, να βγάζουν αρκετά χρήματα από τους ασθενείς-πελάτες.

Αποκρύφτηκε ότι τα κέντρα υγείας είναι διαχρονικά υποστελεχωμένα με ανεπαρκέστατο σε αριθμό και ειδικότητες υγειονομικό προσωπικό, με τη σχεδόν πλήρη έλλειψη εργαστηρίων και με τη θεσμοθέτηση του «κόφτη» των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) προς τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες θα έχουν ελάχιστες υπηρεσίες Υγείας σε ακόμα μεγαλύτερη απόκλιση από τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το σχέδιο που με καμάρι εξήγγειλε ο υπουργός, είναι πρόκληση για το λαό και τους υγειονομικούς, αφού δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα πιο υποβαθμισμένο κατ’ όνομα «σύστημα» ΠΦΥ, με χαμηλά αμειβόμενους υγειονομικούς και ποιοτικά υποβαθμισμένες υπηρεσίες για τους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες. Είναι ό,τι ακριβώς χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, προκειμένου να διασφαλίζουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με ελάχιστο επίπεδο υγείας, για να είναι ικανοί προς εκμετάλλευση, προϋπόθεση για την αναθέρμανση της κερδοφορίας τους.

Με βάση τον αριθμό και τη σύνθεση αυτών των Τοπικών Ομάδων μόνο σαν αστείο ακούγεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής της Υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνια πάσχοντες, την προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, κατ’ οίκον νοσηλεία, εκτίμηση ψυχικών νόσων, αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων και πολλά άλλα που αναφέρει το κυβερνητικό σχέδιο.

Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Ο ένας γιατρός μαζί με τον νοσηλευτή και τον διοικητικό για 10.000 τουλάχιστον άτομα; Αποτελεί κοροϊδία για τον κρητικό λαό ότι με 326 εργαζόμενους και με 8.755.000 εκατ. χρηματοδότηση για 500.000 πληθυσμό αυτές οι μονάδες θα παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, κατ’ οίκον νοσηλεία, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων.

Ποιους κοροϊδεύει η κυβέρνηση, όταν με τα παραπάνω δεδομένα είναι ζήτημα εάν θα προλαβαίνουν ακόμα και να συνταγογραφούν και το πολύ – πολύ να κάνουν και κάποια στοιχειώδη εξέταση. Άλλωστε ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν απαιτείται ούτε μεγάλος χώρος ούτε θα διαθέτουν εργαστήρια.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η «μεταρρύθμιση» που προωθείται, υποβαθμίζει ακόμα παραπέρα τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με τη δημιουργία υποβαθμισμένων και υποστελεχωμένων μονάδων ΠΦΥ, με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, με δίχρονες συμβάσεις εργασίας, με κάλυψη που θα φθάνει μόλις στο 30% του πληθυσμού.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μεταρρύθμιση που οργανώνει ένα «φτηνό» συνονθύλευμα δημόσιων και ιδιωτικών «σημείων» παροχής ορισμένων υπηρεσιών ΠΦΥ, όπου οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκάζονται να πληρώνουν ακόμα περισσότερα για τις ανάγκες.

Το σωματείο εργαζομένων καλεί τις λαϊκές οικογένειες να μην δείξουν καμία ανοχή στην ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι λαϊκές οικογένειες μαζί με τους υγειονομικούς να γυρίσουν την πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης. Να οργανώσουν την πάλη τους για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, απολύτως δωρεάν, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας τους».

Ξεκινάει η λειτουργία της μονάδας Αλεξάνδρας

Όπως ενημερώνουν από το υπουργείο Υγείας, από τη Δευτέρα 10 Ιουλίου ξεκίνησε η εικοσιτετράωρη εφημερία του ΠΕΔΥ Μονάδας Υγείας Αλεξάνδρας, υλοποιώντας την σχετική (ΦΕΚ 1974/τ.B/7-6-17) κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας,  Ανδρέα Ξανθού και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Η Μονάδα Υγείας Αλεξάνδρας θα υποδέχεται όλο το 24ωρο (καθημερινές – Σαββατοκύριακα – αργίες) έκτακτα περιστατικά που χρήζουν πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προσέρχονται με ίδια μέσα. Πρόκειται για εκείνα τα  περιστατικά που μέχρι σήμερα μετέβαιναν υποχρεωτικά στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία, καθώς δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική επιλογή παροχής επείγουσας φροντίδας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Συνήθως η εξυπηρέτηση των ασθενών αυτών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων καθυστερεί πολύ, συχνά ώρες ολόκληρες, επειδή δεν αξιολογούνται ως κρίσιμα και το προσωπικό των Νοσοκομείων υποχρεώνεται να δώσει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση ασθενών των οποίων η ζωή διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

Στη Μονάδα Υγείας Αλεξάνδρας διαμορφώθηκε ειδικός χώρος ιατρείων, με δική του είσοδο και κατάλληλο εξοπλισμό, για την υποδοχή αυτών ακριβώς των περιστατικών. Υπάρχει μόνιμη, σε εικοσιτετράωρη βάση, παρουσία Παθολόγου, Καρδιολόγου και Παιδιάτρου, για την εκτίμηση της κρισιμότητας κάθε περίπτωσης και την άμεση αντιμετώπισή τους. Πέντε ακόμη ιατρικές και εργαστηριακές ειδικότητες Ορθοπεδικής, Χειρουργικής, Ακτινοδιαγνωστικής, Βιοπαθολογίας και Οδοντιατρικής, παρέχουν  υπηρεσίες καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και Σαββατοκύριακα-αργίες από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, παραμένοντας τις υπόλοιπες ώρες σε διαρκή ετοιμότητα και συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό που είναι σε ενεργό εφημερία.

Καλούμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν αυτή τη νέα δυνατότητα για παροχή άμεσης εξέτασης και ιατρικής καθοδήγησης σε έκτακτα περιστατικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης, πρωτίστως για να τη δική τους ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση, συμβάλλοντας έτσι στην αποφόρτιση των εφημερευόντων Νοσοκομείων του κέντρου της Αθήνας και την καλύτερη διαχείριση των νοσοκομειακών ασθενών που χρειάζονται δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Η δημιουργία κέντρων παροχής έκτακτης πρωτοβάθμιας περίθαλψης 24-ωρης λειτουργίας υποδείχτηκε από τους ίδιους τους πολίτες ως ανάγκη, σχεδόν από την έναρξη λειτουργίας του ΠΕΔΥ. Η πιλοτική λειτουργία της Μονάδας Υγείας Αλεξάνδρας σε 24ωρη βάση θεωρείται γι’ αυτό αποφασιστικής σημασίας, καθώς η επιτυχής επέκταση της εφαρμογής θα οδηγήσει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων του συστήματος υγείας.

ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 119, Τ.Κ. 11475, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας με το κέντρο παροχής έκτακτης πρωτοβάθμιας περίθαλψης όλο το 24-ωρο : 210-6479799