Επιτέλους έτοιμο το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων- Μεσοσταθμική μείωση 3%

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πραγματικότητα είναι το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα φέρει μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 3%-4% στις τιμές των 6231 φαρμακευτικών προϊόντων που περιλαμβάνει.

Η μεσοσταθμική μείωση προκύπτει με την μείωση από 14% έως και 16% σε 2262 κωδικούς ενώ μειώσεις μεγαλύτερες από 15% και πάνω υπήρξαν σε 161 κωδικούς και αφορούσαν κυρίως σε προϊόντα πλήρους αίτησης και σε προϊόντα καλώς καθιερωμένης χρήσης.

Για τα γενόσημα προϊόντα υπήρξαν μειώσεις που έφταναν μέχρι και 15%, όπως είχε οριστεί στην σχετική Υπουργική Απόφαση «Διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων». Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να προστατευτεί η κυκλοφορία φθηνών, παλιών φαρμάκων και να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και οι θέσεις εργασίας που αυτή προϋποθέτει.

Οι ισχύουσες τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων θα ισχύουν για χρονικό διάστημα 3 ημερών για τους Κατόχους Αδείας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) και τα νοσοκομεία, 20 ημερών για τις φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμούς και 45 ημερών για τα φαρμακεία.

Δεδομένου ότι το νέο δελτίο τιμών δημοσιεύεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, “γεγονός που δυσχεραίνει την προσαρμογή των ΚΑΚ, και για λόγους ισότητας όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα του φαρμάκου”, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το νέο δελτίο τιμών θα ισχύσει για τους ΚΑΚ και τα νοσοκομεία από 9 Ιουνίου, για τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς από 26 Ιουνίου και για τα φαρμακεία από 21 Ιουλίου!