Επιστροφή Τσιόδρα στην ενημέρωση του κορονοϊού: «Η μάσκα να γίνει το προσωπικό μας lockdown»

  • Γιάννα Σουλάκη
Τσιόδρας
Η επίσημη πρώτη στην ενημέρωση, του καθηγητή παθολογίας Σωτήρη Τσίοδρα ενόψει του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα ήταν σήμερα, στην αίθουσα του Υπουργείου Υγείας, όπου διεξάγονται οι καθιερωμένες ενημερώσεις για τον νέο κορονοϊό.

Με ανασκόπηση των όσων διαδραματίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ξεκίνησε η εβδομαδιαία ενημέρωση για τον νέο κορονοϊό. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στα πολλά θύματα του  κορονοϊού που μετράμε σε οίκους ευγηρίας:

«Δυστυχώς ανάμεσα στους ηλικιωμένους υπήρξαν και αρκετοί θάνατοι», είπε αναφερόμενος στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εκεί έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι.

Λίγο μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της χρήσης μάσκας, η οποία -όπως είπε- «είναι σημαντική για τον περιορισμό της νόσου, αλλά και για την προστασία όσων τη φορούν, γι’ αυτό και τη συστήνουν η Unicef και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αλλά πάντα σε συνδυασμό με άλλα μέτρα προστασίας, όπως η υγιεινή των χεριών και ο καλός αερισμός των χώρων». Η μάσκα θα πρέπει να γίνει «το προσωπικό μας lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Συνέστησε δε στους γονείς να δείχνουν το δρόμο στα παιδιά τους, με το προσωπικό τους παράδειγμα:

«Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε οι μεγάλοι. Αν οι γονείς φορούν τη μάσκα, περνά και το μήνυμα στα παιδιά ότι δεν είναι κάτι δυσάρεστο. Τα παιδιά θα πρέπει αν επιλέξουν τη μάσκα ως ευχάριστη δραστηριότητα και όχι ως βάρος. Στα μικρά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το παιχνίδι», τόνισε ο καθηγητής. Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα παιδιά βασίζονται στην επιβράβευση και θα πρέπει να τους τη δώσουμε όταν χρησιμοποιούν τη μάσκα. «Εξηγούμε στα παιδιά ότι η κοινωνική απόσταση και η μάσκα δεν θα μας οδηγήσει σε κοινωνικό στίγμα», είπε ο κ. Τσιόδρας

Τσιόδρας: Το 29% των κρουσμάτων του καλοκαιριού ήταν ασυμπτωματικοί

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε ότι το 29% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τον Αύγουστο ήταν ασυμπτωματικοί και το 27% ανέφεραν πως είχαν έρθει σε στενή επαφή με ασθενή. Σημείωσε ότι απασχολεί τους ειδικούς η επιδημία σε κλειστές δομές, σημειώνοντας ότι τον Αύγουστο σημειώθηκαν 137 κρούσματα και μίλησε για «δυναμική διασπορά» του ιού.

Αναφερόμενος στα παγκόσμια δεδομένα, μίλησε εκτενώς για τα εμβόλια σε επίπεδο εξελίξεων στην ανοσολογία, αλλά και στα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται -όπως είπε- και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.

Για το εμβόλιο είπε ότι επιζητούμε σαν ανθρωπότητα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και αναμένονται αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο από τις μελέτες. Ζήτησε να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο και πρόσθεσε ότι η ΕΕ στηρίζει προσπάθειες για ισότιμη κατανομή τους σε όλες τις χώρες.

«Θέλουμε το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό και τεκμηριωμένο σε συνθήκες πανδημίας. Εγώ είμαι αισιόδοξος για το εμβόλιο», είπε ο κ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση του iatropedia.gr και του newsit.gr.

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή, σε περαιτέρω προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε ασθενείς covid-19, φέρνοντας ως παράδειγμα οδηγίες Ιταλών επιστημών για συστηματική παρακολούθηση για καρδιακά προβλήματα.