Επιστροφή στο θηλασμό λόγω κρίσης

  • Iatropedia
Τελικά μπορεί η κρίση να έχει και κάποια θετικά αποτελέσματα; Ίσως ένα. Την επιστροφή στον θηλασμό. Όλο και περισσότερες νέες μητέρες σταματούν να αγοράζουν γάλατα για βρέφη, λόγω της κρίσης και της ακρίβειας τους και στρέφονται στον θηλασμό. Και όπως όλοι γνωρίζουν σαν το μητρικό γάλα δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Τα αποτελέσματα στην υγεία των μωρών είναι άκρως θετικά...

Όπως προκύπτει από καταγραφές επιστημόνων, λόγω της στενότητας που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, αυξάνεται ο βρεφικός θηλασμός. Επτά στις δέκα μητέρες θηλάζουν πλέον τα παιδιά τους, ποσοστό το οποίο θεωρείται πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι επιστήμονες οι αλλοδαπές μητέρες και οι αθίγγανες, που ζουν στη χώρα μας θήλαζαν πάντα τα παιδιά τους για πολλούς μήνες, κάτι που δεν έκαναν οι Ελληνίδες.Μετά την οικονομική ύφεση όμως ο θηλασμός των Ελληνίδων μητέρων αυξήθηκε και πλέον επτά στις δέκα τον ακολουθούν, φτάνοντας στα ίδια επίπεδα με τις αλλοδαπές.

Ταυτόχρονα, έχει ελαττωθεί η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος σε σκόνη. Με βάση παλαιότερα στοιχεία, το ποσοστό των Ελληνίδων που θήλαζαν συστηματικά τα παιδιά τους επί έξι μήνες, δεν ξεπερνούσε το 5%. Μελέτες δείχνουν ότι ο συστηματικός θηλασμός μειώνει στα παιδιά τονκίνδυνο λοιμώξεων και αλλεργιών, βελτιώνοντας σημαντικά την ψυχική και σωματική τους ανάπτυξη. Τα παιδιά που θηλάζουν, αντιμετωπίζουν ως ενήλικοι μικρότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι, να εκδηλώσουν διαβήτη, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου.