Επιστρέφουν οι «τρελές αγελάδες» και ο φόβος για την ασθένεια Κρόϊτσφελ-Γιάκομπ;

  • Iatropedia
Σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της βρετανικής The Independent φέρνει πίσω από ...τα παλιά, και συγκεκριμένα από το 1995, τον φόβο για την ασθένεια που προκαλεί η κατανάλωση μολυσμένου κρέατος "τρελής" αγελάδας καθώς εντοπίστηκε νέο κρούσμα σε νεκρό ζώο σε φάρμα στην Ουαλία.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος δείχνει πόσο καλά παρακιολουθούμε και ελέγχουμε το θέμα», δήλωσε στο BBC η Βρετανίδα αναπληρώτρια υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ρεμπέκα Έβανς.

Να σημειώσουμε ότι το 2013 υπήρκαν 3 κρούσματα στην Βρετανία, το 2014 καταγράφηκε 1 κρούσμα και το πρόσφατο στην Ουαλία είναι το πρώτο για το 2015.

Η ασθένεια Κρόϊτσφελ -Γιάκομπ είχε «χτυπήσει» 177 Βρετανούς από το 1996 κατά την έξαρση του φαινομένου, ενώ από το 2012 έχει υπάρξει μόνο άλλο ένα. Από το 1996 ως το 2006 μάλιστα η ΕΕ είχε απαγορεύσει την εισαγωγή βρετανικού βοδινού κρέατος στις χώρες- μέλη της.

Να θυμίσουμε ότι για να πάθει κάποιος την νευροεκφυλιστική αυτή νόσο πρέπει να έχει καταναλώσει αρκετές φορές μολυσμένο κρέας και μάλιστα σημεία του ζώου που είναι κοντά στο κεφάλι και την σπονδυλική στήλη αλλά και στον μυελό των οστών.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα.