Επιστολή στον ΕΟΠΥΥ για το υπέρογκο clawback από τον κ. Διονύση Φιλιώτη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο τέως πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Διονύσης Φιλιώτης, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Φαρμασέρβ Lillly αλλά και πρόεδρος του φαρμακευτικού φόρουμ του ΕΒΕΑ, EphForT, απέστειλε χθες επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ με την οποία τον εγκαλεί για το υπέρογκο clawback... Φυσικά δεν είναι ο μόνος από την φαρμακοβιομηχανία που λέει το αυτονόητο: Ότι δεν είναι δυνατόν να ζητούν από ιδιωτικές εταιρίες να επωμιστούν όλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών!

Δείτε εδώ Eπιστολή _ΕΟΠΥΥ το ακριβές κείμενο του κ. Φιλιώτη.

Όπως εξηγεί στην επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ, «η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι μη βιώσιμη. Οι συνέπειες θα είναι δυσμενείς για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες αλλά και για τις ίδιες τις Εταιρείες και για τους υψηλής ειδίκευσης εργαζομένους των».

Και πως αλλιώς αφού τους ζητούν να πληρώσουν μια υπέρβαση που ξεπερνάει το 160% σε έναν κλειστό προϋπολογισμό που τέθηκε αυθαίρετα και με σκοπό να επιτελέσει αυτό ακριβώς: Να πληρώσουν οι ιδιωτικές εταιρίες αυτό που δεν μπορεί το κράτος!

Στην επιστολή ωστόσο, ο κ. Διονύσης Φιλιώτης διατυπώνει και πρόταση:

«Προτείνουμε τον επαναπροσδιορισμό του προϋπολογισμού για την αγορά φαρμάκων νοσοκομειακής μόνο χρήσης από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τον επανυπολογισμό του ποσού αυτόματων επιστροφών σε επίπεδα λογικά, ανεκτά και βιώσιμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις Ανδρέα Ξανθού για το θέμα

Πάντως χθες βράδυ, στην κοπή πίτας της ΠΕΦ ο Ανδρεάς Ξανθός παραδέχτηκε ότι το clawback είναι υψηλό και είπε ότι θα γίνουν φέτος διορθωτικές κινήσεις ώστε να μειωθεί. Μένει να το δουν αυτό οι εταιρίες και να γίνουν και κάποιες συνεννοήσεις για το clawback που εν τω μεταξύ πρέπει να πληρώσουν!