Επιστολή προς τον πρωθυπουργό από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
Επιστολή σε όλους τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ, στους υπουργούς Μετανάστευσης και σε κάθε αρμόδιο απέστειλε επειγόντως το European Disability Forum (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία), καλώντας τους να εντάξουν τη διάσταση της αναπηρίας στη συζήτηση για το προσφυγικό στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Μαρτίου.

Το EDF, που από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης έχει ενεργό ρόλο με παρεμβάσεις και δημόσιες τοποθετήσεις, μαζί με αντιπροσώπους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τη UNICEF, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) και τον Ερυθρό Σταυρό, εκφράζουν την αγωνία τους για την κατάσταση των προσφύγων με αναπηρία που φτάνουν στην Ευρώπη.

Υπογραμμίζουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τα άτομα με αναπηρία είναι να επιζήσουν του ταξιδιού. Όταν τα καταφέρουν να φτάσουν σε ένα hot spot ή σε κάποιο σταθμό υποδοχής, αντιμετωπίζουν την έλλειψη προσβασιμότητας σε βοήθεια και σε προστασία από κινδύνους, την έλλειψη στην πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, την ανεπαρκή πρόσβαση στην υποστηρικτική τεχνολογία επικοινωνίας και δυσκολίες στην κινητικότητα.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) απέστειλε την επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκ μέρους του ελληνικού και του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος. Την προεδρεία του EDF έχει ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Εδώ και μήνες η Ε.Σ.Α.μεΑ. με επιστολές της αγωνίζεται να αναδείξει το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία, μιας από τις πλέον βαλλόμενες και ευπαθείς ομάδες.

Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή ΕΔΩ