Επισκληρίδιο ή νάρκωση: Τι να διαλέξω;

  • Iatropedia
Ένα μεγάλο ποσοστό μαιευτικών και χειρουργικών επεμβάσεων πραγματοποιείται με επισκληρίδιο ή ραχιαία αναισθησία για την αντιμετώπιση του πόνου. Παρά το γεγονός ότι η επισκληρίδιος κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος γαι την διενέργεια διαφόρων χειρουργικών επεμβάσεων κάποιοι ακόμη εμφανίζονται καχύποπτοι απέναντί της. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η επισκληρίδιος και ραχιαία αναισθησία είναι μία περιοχική αναισθησία που μπλοκάρει τον πόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Ο στόχος είναι να παρέχει αναλγησία ή ανακούφιση από τον πόνο και διαφέρει από τη γενική αναισθησία γιατί ο ασθενής είναι ξύπνιος.

Η περιοχική αναισθησία μπλοκάρει τα νευρικά ερεθίσματα στα χαμηλότερα τμήματα της σπονδυλικής στήλης και αυτό οδηγεί σε μειωμένη αίσθηση στο κάτω μέρος του σώματος.

Στην επισκληρίδιο αναισθησία ο αναισθησιολόγος τοποθετεί μέσα από μία ειδική βελόνα ένα πολύ λεπτό σωληνάκι (καθετήρας) στον επισκληρίδιο χώρο και στη συνέχεια απομακρύνει τη βελόνα. Ο καθετήρας σταθεροποιείται στην πλάτη και μέσα από αυτόν χορηγούνται φάρμακα για την αναλγησία.

Η αναισθησία εγκαθίσταται σε 15 – 20 λεπτά και ο καθετήρας μπορεί να παραμείνει για λίγα 24ώρα μετά το χειρουργείο για ανακούφιση του μετεγχειρητικού πόνου.

Η ραχιαία αναισθησία είναι παρόμοια, αλλά διαφέρει στο γεγονός ότι δεν τοποθετείται καθετήρας, αλλά το φάρμακο εγχέεται μέσα από την βελόνη και μετά η βελόνη αφαιρείται. Η αναισθησία εγκαθίσταται σε 5 λεπτά και διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Στις επιπλοκές της περιοχικής αναισθησίας ανήκουν η ναυτία, ο εμετός, η υπόταση, ο πονοκέφαλος που μπορεί να είναι έντονος και να παραμένει για μέρες, πόνος ή φλεγμονή στο σημείο της παρακέντησης, αδυναμία ούρησης, βλάβη νεύρων η οποία όμως είναι παροδική και μπορεί να διαρκεί λίγες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες.

Ο φόβος για παράλυση μετά από ραχιαία ή επισκληρίδιο αναισθησία είναι πολύ συχνός αλλά η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά μικρή (1 στο εκατομμύριο).

Στα πλεονεκτήματα της περιοχικής αναισθησίας ανήκουν ο μειωμένος κίνδυνος αναπνευστικών λοιμώξεων, πνευμονικής εμβολής, εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης, καθώς επίσης και η μικρότερη συχνότητα ναυτίας και εμετού που εμφανίζεται μετά από γενική αναισθησία.

Επιπλέον μέσω του καθετήρα επιτυγχάνεται και μετεγχειρητική αναλγησία.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι κάνουν για να δείχνουν νεότεροι άντρες και γυναίκες;

Δείτε ποιοι διάσημοι πάσχουν από άσθμα!

Bαμπίρ lift: Να το κάνω ή όχι;

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D στο παιδί μου;