Επίσκεψη Αγαπηδάκη στην Κάρπαθο: Σε κάθε νησί προληπτικές εξετάσεις με Κινητές Μονάδες Υγείας

  • Iatropedia newsroom
Η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη
«Έχει μεγάλη αξία, σιγά σιγά, να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις υποδομές για να είναι βιώσιμο και αποτελεσματικό το σύστημα της πρόληψης», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη

Διήμερη επίσκεψη στην Κάρπαθο πραγματοποίησε, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η κυρία Αγαπηδάκη επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου όπου πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση με τον Διοικητή του νοσοκομείου, Βασίλη Στασινόπουλο, τον Δημήτριο Σπανό, μέλος ΔΣ, τον Παναγιώτη Ντειμεντέ, εκπρόσωπο των Ιατρών στο ΔΣ, την Αθανασία Συμσιρίκη, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, τη Μαρία Βασιλαράκη, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, τη Σοφία Χατζηγεωργίου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Διοικητικής Υπηρεσίας και τη Στυλιανή Κοντογιαννοπούλου, Πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου, αλλά και με τους ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό που υπηρετούν στο νοσοκομείο.

«Έχει μεγάλη αξία, σιγά σιγά, να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις υποδομές για να είναι βιώσιμο και αποτελεσματικό το σύστημα της πρόληψης», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη, προσθέτοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να σταματήσουμε να μιλάμε για το πώς θα μειώσουμε τις συνέπειες της νόσου και να χτίσουμε έναν υγιή πληθυσμό».

Παράλληλα, η κυρία Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην αρχή λειτουργίας των Κινητών Μονάδων και Ομάδων Υγείας της ΠΦΥ, οι οποίες θα συμβάλουν και στο να φτάσει το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

«Αυτό είναι κάτι που δε θα γίνει μια και έξω αλλά θα γίνεται συστηματικά, θα έρχονται συστηματικά δηλαδή οι Ομάδες στο εκάστοτε νησί, και με τις Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΜΥ) και θα πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις στον κόσμο», σημείωσε, προαναγγέλλοντας ότι «η αρχή γίνεται από το Καστελόριζο».

Στη συνέχεια, η κυρία Αγαπηδάκη βρέθηκε στην Όλυμπο, ορεινό χωριό της Καρπάθου, όπου ξεναγήθηκε και συνομίλησε με τους κατοίκους του νησιού, ενώ οι γυναίκες του χωριού της δώρισαν ένα τσεμπέρι, δείχνοντάς της τον παραδοσιακό τρόπο που το φορούν.

Ακολούθως, η κυρία Αγαπηδάκη παρέστη σε εκδήλωση του Σύγχρονου Ωδείου Καρπάθου, ενώ κατά την δεύτερη ημέρα επίσκεψής της στο νησί των Δωδεκανήσων επισκέφθηκε το Δημαρχείο όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην οποία μετείχε ο Δήμαρχος Καρπάθου Μιχάλης Φελούζης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοίκησης, Οργάνωσης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Νικόλαος Πρωτόπαπας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Τουρισμού Αναστάσιος Μηλιός, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Ευστάθιος Γαρεφαλάκης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας Νικόλαος Προικής Νικολαος, η Έπαρχος Καλλιόπη Νικολαΐδου και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου, Βασίλης Στασινόπουλος.

«Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. 14 χρόνια η χώρα είχε έλλειψη πόρων, σήμερα έχουμε πόρους αλλά το θέμα είναι οι συμπράξεις για να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις», σημείωσε η κυρία Αγαπηδάκη, τονίζοντας ότι παράλληλα έχουμε 10.000 προσλήψεις αυτήν την τετραετία για την Υγεία.

«Ήδη 6.500 προχωράνε εκ των οποίων 1.375 είναι μόνο για την ΠΦΥ και από εκεί και πέρα έχει τεράστια σημασία το θέμα των συνεργιών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επόμενος σταθμός των επισκέψεων της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στα Δωδεκάνησα είναι η Κάλυμνος στις 28 Μαΐου.

Μεταξύ άλλων, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την διήμερη επίσκεψή της στην Κάρπαθο δήλωσε:

«Το Υπουργείο Υγείας ό,τι και αν κάνει, όσα κίνητρα και αν βρει, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι γιατροί μας δεν πάνε στα νησιά. Ο ένας είναι η έλλειψη στέγης και πρέπει να επενδύσουμε σε ένα στεγαστικό πρόγραμμα για να μπορέσουν να δουν οι γιατροί τη ζωή τους στα νησιά. Μιλάμε λοιπόν για ιατρικές κατοικίες, κάτι που έχουμε ήδη κάνει στα Ψαρά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχει και χρειάζεται πάντα μια συνέργεια: Υπουργείο Υγείας και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου, δευτέρου βαθμού.

Το δεύτερο πράγμα που κρατάει τους γιατρούς μακριά από τα νησιά μας είναι το θέμα των κλινικών τους δεξιοτήτων για αυτό και ερχόμαστε με τα εργαλεία της τηλεϊατρικής να προσφέρουμε μια μεγάλη λύση σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης του ΕΣΥ από τότε που ιδρύθηκε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εφηβεία: Οι συμβουλές της μαμάς πιάνουν πάντα τόπο, ακόμη και όταν νομίζετε ότι μιλάτε σε τοίχο

Θαλάσσια ανεμώνη: Γιατί πρέπει να προσέχουμε να μην την αγγίξουμε

Καρκίνος πνεύμονα: Πειραματικό φάρμακο δίνει παράταση ζωής σε ασθενείς σε δοκιμή τελικού σταδίου