Επικίνδυνο μεταλλαγμένο στέλεχος που προέρχεται από συνδυασμό … μεταλλάξεων εντοπίστηκε στην Αθήνα

  • Γιάννα Σουλάκη
μεταλλάξεις
Ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, συνδυασμός της βρετανικής μετάλλαξης με τη νοτιοαφρικανική και τη βραζιλιάνικη, εμφανίστηκε στην Αθήνα, θέτοντας σε υψηλό συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.

Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, το οποίο διατηρεί τα χαρακτηριστικά της υψηλής μεταδοτικότητας της  βρετανικής μετάλλαξης και ταυτόχρονα είναι πιο ανθεκτικό στα αντισώματα, χαρακτηριστικό που φέρει από τα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή, συστήνοντας συνεχή χρήση της μάσκας.

Όσον αφορά το εάν υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν οι εμβολιασμοί από το στέλεχος αυτό, οι ειδικοί που μίλησαν στο iatropedia.gr υποστηρίζουν ότι όλα τα εμβόλια κατά της COVID 19 καλύπτουν τη  βρετανική μετάλλαξη, ωστόσο η αντίδραση των εμβολίων στις άλλες δύο μεταλλάξεις, είναι πολύ μικρότερη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες αναλύσεις στον πληθυσμό, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι μεγαλύτερη η παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους.

Να σημειωθεί, ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 2.589 κρούσματα με μεταλλάξεις κορονοϊού. Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών διεξάγει ελέγχους σε παλαιότερα δείγματα διαπίστωσε ότι η βρετανική μετάλλαξη βρίσκεται στη χώρα μας από το τελευταίο τρίμηνο του 2020.