Επικίνδυνα για καρκίνο τα εμφυτεύματα σιλικόνης

  • Iatropedia
Τα εμφυτεύματα στήθους στην Γαλλία εις το εξής θα φέρουν προειδοποιητική επιγραφή ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο καθώς ερευνητές επιβεβαίωσαν την σχέση τους με ενδεχόμενη εκδήλωση της νόσου.

Η «σαφώς προσδιορισθείσα σχέση» των εμφυτευμάτων στήθους με μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου που εντόπισε το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Γαλλίας κάνει πλέον υποχρεωτική την προειδοποιητική αναγραφή για τον σχετικό κίνδυνο σε όλα τα εμφυτεύματα που θα παραγγελθούν. Η ανακοίνωση έρχεται μετά την διαπίστωση ότι 18 περιπτώσεις αναπλαστικού λεμφώματος από μεγάλα κύτταρα (ALCL) από το 2011 σχετίζονται άμεσα με εμφυτεύματα σιλικόνης.

Το αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα (Anaplastic Large Cell Lymphoma) είναι ένας τύπος του λεμφώματος non-Hodgkin που επηρεάζει το αίμα. Η σύνδεση των εμφυτευμάτων στήθους και της συγκεκριμένης μορφής της νόσου είναι εξαιρετικά σπάνια καθώς πλήττει μια γυναίκα στα 3 εκατομμύρια και αυτός ήταν ο λόγος που οι γαλλικές αρχές παρότρυναν όσες είχαν ήδη εμφυτεύματα να μην τα αφαιρέσουν. Ωστόσο, δεδομένης της σοβαρότητας του καρκίνου στις λίγες γυναίκες που τον ανέπτυξαν, οι Γάλλοι αξιωματούχοι έκριναν αναγκαίο να ενημερώσουν εκείνες που εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επέμβασης για όλους τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτήν.

Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ είχε δείξει ότι σχεδόν όλες οι περιπτώσεις αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος σημειώθηκαν σε γυναίκες που είχαν κάνει εγχείρηση αύξησης του στήθους τους. Το γιατί τα σιλικονούχα εμφυτεύματα στήθους προκαλούν καρκίνο, ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάντως οι αυξητικές επεμβάσεις είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, με το 80% να πραγματοποιούνται για αισθητικούς λόγους και μόλις το 20% μετά από αφαίρεση μαστού λόγω καρκίνου του στήθους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επικίνδυνες σιλικόνες: Τι λέει στο iatropedia ένας από τους γιατρούς που τις χρησιμοποίησε!