Επίκαιρο …ανέκδοτο: το ελληνικό ΕΣΥ βελτιώθηκε 2 θέσεις στην Ευρωπαϊκή κατάταξη!

  • Iatropedia
Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, την ώρα που οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους και Ευρπαίοι ειδικοί προβλέπουν αύξηση στα φακελάκια τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κρίσης, το εθνικό μας σύστημα υγείας ανέβηκε από την 24η (2009) στην 22η θέση.

Η αξιολόγηση ανακοινώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από το Health Consumer Powerhouse (HCP), σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στη σημερινή παρουσίαση του ευρωπαϊκού πίνακα κατάταξης καταναλωτών υπηρεσιών υγείας (EuroHealthConsumerIndexή EHCI) για το 2012.

Στο πλαίσιο της συγκριτικής ανάλυσης, η Ολλανδία συγκέντρωσε 872 βαθμούς από ένα δυνητικό σύνολο 1000 βαθμών και ακολουθούν η Δανία (822), η Ισλανδία (799), το Λουξεμβούργο (791) και το Βέλγιο (783). Η Ελλάδα έλαβε 617 βαθμούς, ανεβαίνοντας από την 24η (2009) στην 22η θέση και συναγωνίζεται πια την Ιταλία και την Κύπρο.

Ο πίνακας EHCI δημοσιοποιείται από το 2005 από τον οργανισμό και «εργαστήριο ιδεών» HealthConsumerPowerhouse(HCP) που εδρεύει στη Σουηδία. Η διακρατική αυτή αξιολόγηση γίνεται κάθε χρόνο τα τελευταία 7 χρόνια.

Βέβαια μπορεί η χώρα μας να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια στην ευρωπαϊκή ιεραρχία επειδή όπως λέει ο Δρ Arne Björnberg, Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων (COO) του οργανισμού HCP και επικεφαλής της ομάδας EHCI«Η Ελλάδα φαίνεται να έχει σημειώσει κάποια βελτίωση στους χρόνους αναμονής και την πρόσβαση στα φάρμακα», ωστόσο τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα το επόμενο διάστημα.

«Φοβούμαστε ότι η οικονομική κρίση θα εκδηλωθεί τα επόμενα χρόνια με περισσότερα «μαύρα» χρήματα προς τον ιατρό και ακόμα πιο ισχνά δικαιώματα για τους ασθενείς», υπαινίχθηκε ο Δρ Björnberg.

Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια…