“Επιδημία” οι καισαρικές στην Ελλάδα: Αγγίζουν το 60% – Ψάχνει λύση ο Α. Ξανθός

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καισαρική
Λίγο-πολύ, όλοι γνωρίζαμε την ραγδαία ανάπτυξη της... βιομηχανίας καισαρικών τομών στις γεννήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά όταν αυτή ξεμπροστιάζεται και από επίσημη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τότε αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε “mea culpa” και να αρχίσουμε την κουβέντα για πρακτικές λύσεις στο πρόβλημα.

Έτσι, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση, που έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς για το θέμα χτες στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παραδέχτηκε το πρόβλημα αυτό και αποκάλυψε ότι στο άμεσο μέλλον θα προσπαθήσει να βρει λύσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο ίδιος, το 56,8% των τοκετών στην Ελλάδα γίνονται με καισαρικές. Από αυτές, το 57% γίνεται στα ιδιωτικά μαιευτήρια και το 53% στα δημόσια. Την ίδια ώρα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 30%. Το φυσιολογικό ποσοστό καισαρικών τομών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι το 15%.

Αυτά δεν είναι στοιχεία που προέκυψαν από κάποια έρευνα του υπουργείου, αλλά από πόρισμα του ελληνικού παραρτήματος του ΠΟΥ, το οποίο αν δεν ερχόταν στο προσκήνιο, προφανώς το πρόβλημα των καισαρικών στην Ελλάδα θα το είχαμε ακόμα “κάτω από το χαλάκι”.

Το “εκκωφαντικό” ποσοστό του -σχεδόν- 60% αναγκάζει ουσιαστικά το υπουργείο να πάρει κάποια μέτρα για την άμβλυνση του φαινομένου με καμπάνια ενημέρωσης, αλλά και ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως και αιτιολόγηση των ιατρικών πράξεων.

«Η καισαρική εμφανίζεται σαν μια πιο βολική επιλογή και για τον γιατρό και την επίτοκο» εξήγησε ο Α. Ξανθός και μίλησε για «ιατρικοποίηση» μιας φυσιολογικής διαδικασίας, όπως είναι η γέννα.

Ανέφερε, ότι από την πλευρά των γιατρών προκρίνεται η λύση της καισαρικής, λόγω του ότι ο τοκετός γίνεται προγραμματισμένα (κι έτσι υπάρχει διευκόλυνση διευθέτησης του χρόνου εργασίας τους, οι περισσότερες καισαρικές γίνονται εντός του ωραρίου των ιατρών), λόγω της επιλογής «αμυντικής ιατρικής» (για την αποφυγή δηλαδή ανεπιθύμητων επιπλοκών κατά τον τοκετό για τα οποία δεν υπάρχει πλέον επαρκής εκπαίδευση και την αποφυγή μηνύσεων κ.λπ.) λόγω της διασφάλισης αυξημένης αμοιβής, ακόμη λόγω της διασφάλισης της παρουσίας του γιατρού που παρακολούθησε την γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και λόγω της ανεπαρκούς εκπαίδευσης σε φυσιολογικό τοκετό.

Από την πλευρά των γυναικών υπάρχει η πεποίθηση μιας πιο ανώδυνης και ασφαλούς εμπειρίας, δίδεται η δυνατότητα να γεννήσουν στο νοσοκομείο που βρίσκεται ο γιατρός της επιλογής τους, ενώ υπάρχει αύξηση περιπτώσεων κυοφορίας σε μεγάλες ηλικίες και εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου κι επίσης η ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού είναι ανεπαρκής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς συνδέεται η καισαρική με το αν το παιδί θα γίνει υπέρβαρο

Κοιλιοπλαστική μαζί με καισαρική γίνεται;

Στην επιφάνεια η “επιδημία” των καισαρικών με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας