«Επιδημία» ο καρκίνος του πνεύμονα στην Ελλάδα!

  • Iatropedia
Σταθερά ανοδική είναι η πορεία του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα με τα νέα κρούσματα να ανέρχονται πλέον στα 7.000 το χρόνο.

Η καπνιστική συνήθεια έχει αναγάγει τη νόσο σε πρόβλημα δημόσιας υγείας με ενδημικές διαστάσεις. Η προσέλευση των περιστατικών στις Ογκολογικές Κλινικές των Δημοσίων Νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα αυξημένη τον τελευταίο χρόνο, και λόγω της οικονομικής ύφεσης. Εκτιμάται ότι στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου «H Σωτηρία» τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 25%-30%.

Πάσχοντες οι οποίοι επέλεγαν στο παρελθόν κάποιο Ιδιωτικό Νοσηλευτήριο για τη θεραπεία τους, σήμερα κατευθύνονται στα Δημόσια Νοσοκομεία. Επίσης, σημαντικό είναι το ποσοστό των ασθενών που παρότι έχουν ήδη ξεκινήσει τη θεραπεία τους σε κάποιο Ιδιωτικό Κέντρο, απευθύνονται σε Μονάδες του ΕΣΥ.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια σύγχρονη επιδημία, καθώς περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια πάσχοντες διαγιγνώσκονται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την τελευταία δεκαετία, οι γυναίκες συναγωνίζονται επικίνδυνα το «ισχυρό φύλο» στο κάπνισμα, με αποτέλεσμα η νόσος να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου και για αυτές, ξεπερνώντας τον καρκίνο του μαστού.

Τα παραπάνω επισήμαναν ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία» κ. Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος και η Πνευμονολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Παρασκευή Μπούρα, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα ‘Από τo Εργαστήριο στην Κλινική Πράξη’ (3 – 4 Φεβρουαρίου, ξενοδοχείο HILTON).

«Το κάπνισμα ενοχοποιείται για τις περισσότερες περιπτώσεις Καρκίνου του Πνεύμονα. Η πρόγνωση των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα είναι δυσμενής, αφού μόνο το 20%, 15% και 5% είναι στη ζωή ένα, δύο και πέντε χρόνια μετά, αντίστοιχα», ανέφερε η κα Μπούρα.

Με την πάροδο του χρόνου η επιβίωση των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα έχει ελάχιστα βελτιωθεί και φαίνεται ότι τα συνήθη χημειοθεραπευτικά φάρμακα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους στην αντιμετώπιση της νόσου.

«Είναι φανερό ότι χρειάζονται διαφορετικές στρατηγικές, πέραν της χημειοθεραπείας, για να επιτευχθεί σημαντική παράταση της επιβίωσης των ασθενών, μαζί με τη διασφάλιση ικανοποιητικής ποιότητας της ζωής τους», τονίζει ο κος Συρίγος.

Την τελευταία διετία έχουν αναπτυχθεί τρεις διαφορετικές στρατηγικές προσέγγισης και θεραπείας του Καρκίνου του Πνεύμονα, με πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα έως σήμερα. Οι στρατηγικές αυτές, το μοριακό υπόστρωμα στο οποίο στηρίζονται, οι τρέχουσες κλινικές εφαρμογές τους και οι μελλοντικές προοπτικές τους θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο συνέδριο, από επιστήμονες που πρωτοστατούν στην έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του φάρυγγα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του προστάτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του μαστού στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

ο καρκίνος θερίζει τα Τρίκαλα

μήνυμα ελπίδας για τους πνευμονοπαθείς