Επιδημία μηνιγγίτιδας με 500 κρούσματα σε μαθητές στη Νιγηρία

  • Ρούλα Τσουλέα
μηνιγγίτιδα
Τουλάχιστον 20 παιδιά έχασαν τη ζωή τους. Η επιδημία ξέσπασε σε έξι σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τουλάχιστον 20 μαθητές έχασαν τη ζωή τους από μηνιγγίτιδα και εκατοντάδες άλλοι αρρώστησαν βαριά, μετά από επιδημία που ξέσπασε στην βορειοανατολική πολιτεία Yobe της Νιγηρίας, ανακοίνωσε ο επίτροπος Παιδείας της περιοχής.

«Καταγράψαμε επιδημία μηνιγγίτιδας σε έξι σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πολιτείας», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Mohammed Sani Idriss. «Είκοσι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 473 έχουν νοσήσει».

Επίκεντρο της επιδημίας είναι η πόλη Potiskum. Το Κυβερνητικό Τεχνικό Κολλέγιο (Government Technical College) είχε τα περισσότερα θύματα. Ανήλθαν σε 17, κατά τον κ. Idriss.

Τα σχολεία βρίσκονται υπό ιατρική επίβλεψη, με κέντρα απομόνωσης και εγκαταστάσεις επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης, πρόσθεσε.

Ο κ. Idriss επισήμανε ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο. Το τελευταίο διήμερο δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα. Συνολικώς 370 από τους άρρωστους μαθητές, εξ άλλου, ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Η μηνιγγίτιδα είναι λοίμωξη στα προστατευτικά περιβλήματα (τις μήνιγγες) του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή εκκριμάτων από τον λαιμό. Έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, ιδίως στα μικρά παιδιά.

Η Νιγηρία βρίσκεται στην επονομαζόμενη «ζώνη της μηνιγγίτιδας» στην Υποσαχάριο Αφρική, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ζώνη αυτή αρχίζει από τη Σενεγάλη προς δυσμάς και φθάνει έως την Αιθιοπία προς ανατολάς. Στη ζώνη αυτή παρατηρούνται συχνά επιδημίες της νόσου.

Φωτογραφία: iStock