Επιδημία δάγκειου πυρετού στο Περού: Πάνω από 270.000 κρούσματα και 400 νεκροί το 2023

  • Iatropedia newsroom
δάγκειος
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο δάγκειος πυρετός που μεταδίδεται από τα κουνούπια έχει κοστίσει τη ζωή 445 ανθρώπων στο Περού, από τις αρχές του 2023 έως σήμερα.

Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό της νόσου των τελευταίων 40 ετών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η κυβέρνησή της.

Από τον Ιανουάριο ως τα μέσα Νοεμβρίου «ο αριθμός των κρουσμάτων του δάγκειου στη χώρα έφθασε τα 270.978 και ο αριθμός των θανάτων τους 445», ανέφερε το περουβιανό υπουργείο Υγείας.

Οι περισσότεροι θάνατοι (το 65%) καταγράφηκαν σε δύο περιφέρειες του βορρά (Πίουρα, Λαμπαγεκέ). Το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2023 οι περιοχές αυτές επλήγησαν από ισχυρές βροχές και πλημμύρες, αποδιδόμενες στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και στον κυκλώνα Γιάκου.

Οι βροχές κατέστρεψαν τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων δάγκειου πυρετού. Άλλες συνέπειες ήταν η λεπτοσπείρωση και νοσήματα που προκαλούν διάρροιες, ειδικά στις πιο φτωχές και ευάλωτες περιοχές.

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από δάγκειο πυρετό καταγράφτηκε τον Ιούνιο (ήταν 136). Ο Μάιος ήταν ο μήνας με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων (έφθασαν τα 124). Εξαιρουμένων αυτών των δύο μηνών, ο μέσος όρος των θανάτων μηνιαίως ήταν 18.

Οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν κατά πολύ εκείνους του 2022 (64.000 κρούσματα, 86 θάνατοι) και αποτελούν τον χειρότερο απολογισμό αφότου η νόσος έγινε ενδημική στο Περού το 1984.

Πως εκδηλώνεται ο δάγκειος πυρετός

Ο ιός που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό εξαπλώνεται κυρίως στις πιο ζεστές χώρες, συνήθως τροπικές. Μαίνεται σε αστικές και ημιαστικές ζώνες, όπου καταγράφονται από 100 ως 400 εκατομμύρια κρούσματα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο δάγκειος πυρετός προκαλεί ποικίλα συμπτώματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Yψηλός πυρετός
  • Oξείες κεφαλαλγίες
  • Mυϊκοί πόνοι
  • Δερματικά εξανθήματα
  • Χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων
  • Ναυτίες και έμετοι

Στις πιο σοβαρές μορφές της νόσου παρατηρούνται διαρροές στα αιμοφόρα αγγεία και κατακόρυφη πτώση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: istock